Léto je na silnicích nejrizikovější. Policie zahájila rozsáhlé kontroly

23. červen 2018

Počet obětí dopravních nehod roste. I proto spustili policisté rozsáhlou kontrolní akci na dálnicích a nejvytíženějších silnicích o týden dřív. Dopravní policie má k dispozici i novou techniku – ruční laserové radary nebo devatenáct neoznačených aut pro skrytý dohled. 

Akce začíná o týden dříve než v předchozích letech. Na silnicích totiž od ledna do května zemřelo o 27 lidí více než ve stejném období loni. O prázdninách provoz ještě více zhoustne, protože lidé odjíždějí na dovolené.

„Díky dobrému počasí se na silnicích více objevují účastníci silničního provozu, kteří se při špatném nevyskytují, tzn. motorkáři, cyklisté a chodci,“ řekl Českému rozhlasu ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Kontroly jsou naplánované na celé dva prázdninové měsíce. Podle Lercha je ale akce především preventivní, dopravní policie chce hlavně zklidnit provoz.

„Teplé a slunné počasí, které je bezpochyby vnímáno velmi pozitivně, se bohužel na našich silnicích projevuje negativně. Má výrazný vliv na únavu či pozornost řidiče. A tou nejtragičtější příčinou všech nehod je právě nepozornost,“ dodal Tomáš Lerchá.

Letošní situaci navíc může zkomplikovat prodloužený červencový víkend. Během něj se do Česka v rámci oslav 115 let legendární značky Harley & Davidson sjede zhruba 60 tisíc motorkářů.

autor: jsv | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio