Létající automobil hledá první kupce. Jen zatím nemůže létat

24. květen 2017

Slovenští konstruktéři mají světové prvenství ve vývoji létajícího auta. Letos poprvé nabídli vozy do komerčního prodeje. Jen zákazníci ještě musejí počkat, až firma odstraní poslední problémy. Zbývá detail - auto kromě jízdy musí zvládnout i bezpečný let.

Jezdí po silnici, když potřebuje, vzlétne do vzduchu a část cesty přeletí. To slibují výrobci aeromobilu. Slovenští konstruktéři představili nový prototyp před měsícem v Monte Carlu a poprvé ho nabídli do prodeje. Zájemců mají prý od té doby dost, auto ale ještě stále nelétá.

Transformace z automobilu na letadlo trvá méně než tři minuty, naopak zhruba stejný čas, když se křídla stáhnou dozadu a může se jet. Podle ředitele společnosti a jednoho z autorů nápadu Juraje Vaculíka je na celém prostředku nejcennější čas, který majitel neobvyklého dopravního prostředku ušetří kombinací jídy a letu.


Cena letounu je 1,4 milionu eur, v přepočtu tedy více než 36 milionů korun. Společnost tvrdí, že se jí podaří létající auto zdokonalit do roku 2020 a tehdy se také dostane k zájemcům. Do prodeje má jít zhruba pět set kusů a potenciálních kupců jsou už prý desítky.

Jednou z největší komplikací je pro výrobu aeromobilů zatím legislativní část, protože stroj musí splňovat normy jak pro auto, tak pro letadlo. Právě zkombinovat všechny faktory najednou je prý to nejtěžší, ale podle technického ředitele společnosti a inovátora Douglase MacAndrewa také to nejzábavnější.

„Je to práce snů, je to sice náročné, nic není na začátku jisté, neexistuje žádný návod, nemůžu přijít do knihovny a říct potřebuji sestavit létající auto, tak mi něco doporučte, nic takového neexistuje, A to je na tom to nejtěží ale zároveň i velká výzva a nové zkušenosti.“

Práce na aeromobilu není u konce, přestože už ho společnost nabízí k prodeji, stroj ještě nikdy nebyl ve vzduchu. Předešlý prototyp se před dvěma lety zřítil během zkušebního letu k zemi i s druhým autorem, designérem Štefanem Kleinem, který letos z projektu odstoupil.

autoři: pan , jaw
Spustit audio