Lepší péče o svěřené peníze a kvalifikovaní makléři. Nový zákon změní trh s realitami

Realitní trh čeká malá revoluce. Během února začne platit nový zákon, který zpřísní pravidla pro výkon profese realitního makléře. Nově tak bude nutné dokládat vzdělání nebo skládat zkoušky. Opatření má vést k větší ochraně kupujících.

S vidinou úspory několika tisíc korun u notáře nebo advokáta lidé často peníze skládají do úschovy přímo realitním kancelářím. Jenže ne každá společnost nechává peníze ležet na účtu. „Peníze se po určitou dobu daly použít pro vlastní potřebu. Ať už na krytí provozních ztrát nebo jiné podnikatelské aktivity,“ popisuje praxi některých realitních společností Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Čtěte také

Že k takovému jednání na trhu s nemovitostmi docházelo, potvrzuje i prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný: „Je to v podstatě nezákonné, protože prostředky nejsou jejich a oni s nimi nemůžou hospodařit. Bohužel se to někdy dělo.“

Podle nového zákona budou realitky muset všechny uschované peníze svých klientů držet na oddělených účtech. Podle Novotného z Asociace realitních kanceláří je zákon zbytečně tvrdý. „Realitní kanceláře přijímají prostředky klienta třeba jeden měsíční nájem, které následně předávají pronajímateli. Jsou to částky kolem dvaceti až třiceti tisíc. Dělat s tím administrativu, která je úplně shodná jako při úschově kupní ceny, je jaksi nadbytečné.“

Bez ohledu na vědomosti

Další změnou bude kvalifikace realitních makléřů. Nově budou muset buď prokázat potřebné vzdělání, nebo si doplnit rekvalifikační kurz akreditovaný Ministerstvem školství.

Cílem je vyřadit z trhu neprofesionální makléře. „Zákon z našeho pohledu nevede k potřebné regulaci, což bylo jeho hlavní ambicí. Každý, kdo má středoškolské vzdělání a vykonává činnost tři roky, může bez problémů působit v oboru, bez ohledu na to, jaké má vědomosti,“ říká mluvčí Next Reality – Soňa Puchmertlová.

Nápor administrativy

Schvalování zákona, který se připravoval od roku 2011, nabralo ke konci roku rychlý spád. Změna přijde o několik měsíců dřív, než ji realitní společnosti i orgány státní správy očekávaly. „Živnostenské úřady, které mají být v tomto ohledu dohledovým orgánem, nemusí být na nový nápor administrativy připraveny,“ upozorňuje advokát Michal Hrnčíř. Právě živnostenské úřady budou moct ukládat taky pokuty, a to až do výše jednoho milionu korun.

Spustit audio