Lenka Kabrhelová: Rusové už Gagarina neznají

O Juriji Gagarinovi a prvním obletu Země se toho v uplynulém týdnu napsalo a napovídalo víc než dost. Zatímco v Kremlu se rozdělovaly medaile za zásluhy na kosmickém poli a odborníci debatovali o přínosu historického výsadku do vesmíru, v „podhradí“ se vyjevila trochu méně lichotivá skutečnost. Popularita světoznámého kosmonauta v Rusku zdaleka není taková, jaká bývala. A co víc – někteří Rusové ho dokonce neznají vůbec.

Není to tak dávno, kdy na otázku „Čím bys jednou chtěl být?“ měli ruští školáci, odkojení sovětským a lehce postsovětským vzdělávacím systémem, v zásobě automatickou odpověď. Kosmonaut držel jedno z čestných předních míst, hned za tankistou a slévačem, možná se do toho sem tam připletla nějaká ta baletka. Tyhle doby už jsou však zjevně dávno pryč.

A tak zatímco Moskva v týdnu duněla oslavnými salvami, v Kremlu se poplácávala ramena zodpovědná za úspěchy v dobývání kosmu a politici slibovali nové vesmírné triumfy, ruská média s údivem zjistila, že proslulý úsměv Jurije Gagarina, který si před lety tak zamilovali i Američané, už mladší generaci neříká téměř nic kromě natrénovaných floskulí.

Bez většího vzrušení míjejí každý den portrét hrdiny v nadživotní velikosti shlížející ze zdi dokonce i školáci v Gagarinově rodné vesnici Klušino. Osmiletý Denis se chce stát policistou, jeho spolužák vojákem speciálních složek.

Odkaz relativně nedávného vítězství nad zemskou přitažlivostí lety značně vybledl a cesty do kosmu už málokoho zajímají. Doba je rychlá, výzkum finančně náročný, pel novosti je přitom dávno pryč. Než nové projekty přinesou ovoce, trvá to léta. Nic lákavého pro publikum chtivé převratných objevů. Politikům pak také těžko vysvětlovat, proč je vesmírný program dobré držet při životě.

Oslavy tak pro řadu ruských expertů měly mírně hořký nádech. A možná nejen pro ně. Aniž by to kdo plánoval nebo zbytečně zdůrazňoval, výročí bezesporu historické a převratné události odhalilo zas a znovu to, co Rusové dobře vědí, i když to usilovně zakrývají. A netýká se to přitom jen vesmírného programu.

Loď Sojuz sice do kosmu dál spolehlivě létá, stará identita je však pryč. Ta nová v tuhle chvíli stojí na hliněných nohou, které navíc neví, jaké galaxii se vydat vstříc.

autor: lek
Spustit audio