Lenka Bradáčová o kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové: Chybělo mi veřejné odůvodnění rozsudku

Soudce Ondřej Havlín stanul kvůli korupci před soudem a například kauza bývalého hejtmana Davida Ratha se táhne tři roky. Co tyto případy vypovídají o české justici?

Tuto otázku vyslovila moderátorka Karolína Koubová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu na netradičním místě, v Kavárně POTMĚ. Naproti ní usedla Lenka Bradáčová, pražská vrchní státní zástupkyně, podle které justice svědčí o stavu celé společnosti. Na ni osobně se však prý nikdo s nabídkou úplatku neobrátil. „Ten, kdo nabízí, hledá ochotu na druhé straně. Myslím, že ti lidé vědí, u koho můžou uspět a u koho ne,“ domnívá se.

Současně varuje před neuváženými změnami v justici, které by mohly reagovat třeba na průtahy ze strany bývalého hejtmana Davida Ratha. „Možností, které mu systém dává, je hodně,“ soudí Lenka Bradáčová. Přesto možnost průtahů nepovažuje za systémový problém: „Varuji před tím, abychom vždy po nějakém neúspěchu měnili celý systém.“

Moderátorka Karolína Koubová se ptala také na kauzu Jany Nečasové, dříve Nagyové, kterou soud zprostil obžaloby. „Scházelo mi veřejné odůvodnění rozhodnutí,“ přiznává Lenka Bradáčová. Samotný případ však komentovat nechce, protože neměla možnost se seznámit s podrobnějšími informacemi.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio