Léky máme levné. Ale mohly by být ještě levnější, říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Zajištění stabilizace zdravotnictví, pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce, rušení poplatků u lékařů, snížení DPH u léků nebo posílení dozoru státu nad toky zdravotního pojištění – i to slibuje vláda. A právě na rušení poplatku za pobyt v nemocnici se ptal moderátor Jan Pokorný ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

„Zdravotnictví tak ztrácí příjem, dohromady dvě miliardy ročně,“ popisuje Svatopluk Němeček a připomíná závazek vládní koalice, která chce výpadky v příjmu nahradit. „Politické rozhodnutí je legitimní, ale nesmí na něm tratit financování českého zdravotnictví,“ připomíná.

Čtěte také

K zastavení výběru poplatků za pobyt v nemocnici došlo na základě rozhodnutí Ústavního soudu. „Situaci chceme řešit, ale nebude to ze dne na den. Bude třeba předložit zákon,“ upozorňuje Svatopluk Němeček s tím, že půjde o spolupráci napříč celou vládou.

Moderátor Jan Pokorný se ptal také na personální změny ve vedení Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „SÚKL v době, kdy šetříme a obracíme každou korunu, vypisuje veřejnou zakázku na PR služby za 20 miliónů korun,“ popisuje jeden z důvodů změn Svatopluk Němeček. Dalším podle něj bylo také pomalé přeceňování léků a podivná akce v podobě zakázek na služby v oblasti informačních technologií.

Dá se do českého zdravotnictví zavést systém tak, aby bylo jasné, kam peníze tečou? A bude se znovu měnit úhradová vyhláška? I to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio