Lékaři v Motole už zvládli 300 transplantací plic. První operaci provedli před téměř 20 lety

7. červen 2016

Lékaři v Česku provedli už více než 300 transplantací plic. Chirurgové v pražské nemocnici Motol tuto operaci poprvé provedli v roce 1997 pod vedení profesora Pavla Pafka a motolská nemocnice zůstává v Česku jedinou, kde lékaři plíce transplantují.

Třísté plíce dostala šestnáctiletá Sára, která od narození trpí cystickou fibrózou. Choroba vyvolávala opakované záněty a zápaly, plíce dívky tak postupně přestávaly fungovat.

Poslední dva měsíce byla Sára v nemocnici, kde byla odkázaná na dýchací přístroje. „Vůbec jsem nemohla vyjít schody. A když se to zhoršilo, tak jsem furt jenom ležela, ani jsem nedošla na záchod, do sprchy,“ popsala dívka.

Dva měsíce po operaci se prý cítí dobře. „Už můžu sportovat, všechno, co jsem dřív nemohla a od září budu opakovat devátou třídu. Vůbec jsem nechodila tenhle rok do školy, protože jsem neměla vůbec sílu a furt jsem byla v nemocnici,“ vylíčila Sára.

Počet transplantací plic postupně stoupá. „My jsme za prvních 10 let, kdy jsem se tím zabýval, udělali 100 transplantací a kolegové teď za dalších devět let jich udělali 200. Kvantitativně je to nepoměrné a kvalitativně také nepochybně,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu profesor Pavel Pafko, který s těmito operacemi v roce 1997 v pražské nemocnici začal.

V poslední době lékaři prováděli zhruba 20 až 25 transplantací ročně, letos by jich mohli provést až 50.

Tisková konference, FN Motol, 300 transplantaci plic, pacientka Sára Galeková

Výrazně se třeba podle něj zvýšil počet let, které pacienti po transplantaci žijí. Pět a více let žije skoro polovina z nich. „Možná by se to zdálo málo, ale musíme si uvědomit, že operujeme mnoho lidí například s rakovinným onemocněním,“ uvedl Pafko.

V Česku potřebuje na transplantaci plic 51 lidí. Čekací doba je mezi šesti a devíti měsíci. Ne pro všechny se najde vhodný orgán.

Při odběru od dárce po mozkové smrti mohou lékaři plíce použít jen asi v 15 až 20 procentech případů. Často jsou totiž zasaženy infekcí. Náhradní orgán pak musí pacientovi transplantovat do šesti až osmi hodin.

Podle lékařů se však situace ohledně použitelných náhradních orgánů zlepšuje. „Výrazně se zlepšuje péče o dárce. To znamená, že těch plic, které mají dobrou funkci nebo se jejich funkci podařilo udržet, je prostě víc,“ podotkl přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Přispívá k tomu podle něj i to, že od nového roku zdravotní pojišťovny proplácejí nemocnicím náklady, které mají s odběrem darovaných orgánů.

Transplantace plic v nemocnici Motol
Transplantace orgánů v ČR
Tisková konference, FN Motol, 300 transplantaci plic, Robert Lischke
autoři: mta , ivv
Spustit audio