Lékaři v IKEM se na zákroky připravují ve virtuální realitě. Speciální brýle využijí i během operace

5. prosinec 2022 12:57

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny rozšíří využití virtuální reality. Pomáhá lékařům v přípravě na složité operace. Doposud ji použili ve víc než stovce případů. Nový software umožnuje vidět modely orgánů i u pacientů v akutních stavech. Díky takzvané rozšířené realitě navíc mají doktoři speciální brýle nasazené přímo na operačních sálech.

Lékaři v modrých pláštích si těsně před zákrokem nasazují bílé brýle pro virtuální realitu. I tak vypadá v IKEM příprava na složitou operaci.

„Vidíme 3D model jater. Můžu ho řezat na části a jakoby procházet tím orgánem a souběžně s tím si ho zvětšovat, natáčet tak, abych věděl přesně, kde nádor leží a jaký má vztah k těm tkáním. Myšleno žíly, tepny, žlučovod,“ popisuje virtuální realitu Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie.

Lékaři v modrých pláštích si těsně před zákrokem nasazují bílé brýle pro virtuální realitu

Třeba játra, při jejichž operacích metoda slouží nejčastěji, mají u každého člověka ojedinělou strukturu. Virtuální realitu používají lékaři v IKEM dva roky. Teď i díky Nadačnímu fondu Kapka naděje mají pomocný program, který dokáže orgány vymodelovat rychleji a netrvá to 2 dny.

„Měřeno přesně za 52 minut, třeba model zemřelého dárce jater před tím, než je budeme dělit na dvě části, pro dítě a dospělého. Ta myšlenka, software, potažmo ta realizace vznikly v IKEM, to znamená, že to není žádný komerční software,“ vysvětluje Froněk.

Použití během operace

Tady už je použití dalších brýlí pro takzvanou rozšířenou realitu. Lékařům do jejich skutečného pohledu promítají vytvořené modely – třeba i části orgánů - přímo během operace.

David Sibřina, specialista IKEM na virtuální realitu, vysvětluje, že vše funguje díky datům třeba z CT nebo magnetické rezonance.

Ve virtuální realitě si mohou lékaři navolit i další funkce, například obal jater může úplně zmizet a viditelný bude pouze jejich vnitřek

„Všechny ty snímky jsme schopni poskládat na sebe a je to skoro jako omalovánky. Vybarvují se jednotlivé struktury buď ručně, což zabírá hrozně moc času, anebo teď už pomocí umělé inteligence. Ani v podstatně větší zemi, třeba v Británii, to nikdo nedělá na takové úrovni.“

Ve virtuální realitě můžou navíc lékaři orgány konzultovat online s kolegy kdekoliv na světě.

Spustit audio

Související