Lékaři pražského IKEMu připravili další řetězovou transplantaci ledvin

27. únor 2013

Další řetězovou transplantaci ledvin naplánovali na dnešek lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Poprvé v Česku se tato unikátní operace podařila v listopadu. Stejně jako loni umožnil i teď zákrok altruistický dárce. Ten se rozhodl jednu ze svých ledvin dát komukoli, kdo ji bude potřebovat. Tím umožnil několika pacientům v řetězové transplantaci návrat ke zdraví.

Tři páry mají už úspěšnou transplantaci za sebou od včerejška. Teď by měly být na sále další dva. Před chvílí se chystal na operaci také altruistický dárce.

Ten sám ledvinu nepotřebuje, ale jednu ze svých dvou zdravých se rozhodl dát komukoli - anonymně - kdo ji bude potřebovat. Tím umožnil pěti párům lidí návrat k normálnímu životu.

„Rozhodoval jsem se velice rychle a racionálně. Když jsem zjistil, že lidé, kteří ledvinu potřebují ke svému alespoň běžnému životu, a já ji mám, tak jim ji v podstatě můžu poskytnout. Zjistil jsem, že tu jednu ledvinu nepotřebuji, že se v mém životě nic nezmění, nebudu mít žádné omezení. Požádal jsem o to už před čtyřmi lety, podařilo se až teď s tím, že tomu předcházela asi rok přípravná vyšetření,“ říká 29letý dárce.

Řetězové transplantace mají několik výhod. Jsou pacienti, kteří nemůžou vhodného dárce najít. Když se dá dohromady víc lidí - v tomto případě deset - je daleko větší šance, že se shoda najde a ledviny si 'povyměňují'.

Třeba manžel nebo manželka daruje ledvinu někomu neznámému s tím, že jinou dostane jeho nebo její životní partner.

„Je možno najít lepší shody jak v systému krevních antigenů, nebo i jiných, které umožní větší šanci, aby ledvina lépe fungovala. Když je například pár – manžel a manželka, a nemají stejné krevní skupiny, tak je možné najít druhý pár. Nebo v rámci více párů, kde se shoda najde,“ vysvětluje přednosta Transplantacentra Pavel Trunečka.

Pro nemocného je získat ledvinu od žijícího dárce velká výhra - je kvalitnější a vydrží déle a více. Podle přednosty Kliniky nefrologie Ondřeje Viklického může dárce žít bez ledviny v podstatě jako zdravý člověk:

„Podstupují celou řadu vyšetření, která jsou v celku náročná. Cílem vyšetření je nějakým způsobem zabezpečit, že se během deseti nebo dvaceti let nic dramatického nestane. Samozřejmě to neumíme předpovídat na dobu, která se stane za třicet nebo čtyřicet let. To nikdo neumí, ale ta dvojice řeší problém teď hned.“

Poprvé v Česku se tato unikátní operace podařila v listopadu. Pacientům se daří dobře.

autor: lej
Spustit audio