Lego: Jak se z dřevěných odřezků stalo tuzexové zboží

„Hraj si dobře.“ Jednoduchá rodičovská rada, která na první poslech ničím nevyniká.  Ale dánsky se řekne „leg godt“, zkráceně „lego“. A právě od ní se odvozuje název jedné z nejoblíbenějších hraček světa.

V době, kdy si československé děti hrály se stavebnicí Merkur vynálezce Jana Vancla, Dánsko a víceméně celý západní svět na „svou“ stavebnici teprve čekal. Aniž by to kdo tušil, základy pro ni položil v roce 1932 ve vesničce Billund chudý tesař Ole Kirk Christiansen.

Čtěte také

Z truhláře slavným výrobcem

Od roku 1916 provozoval na Jutském poloostrově malou dílnu, kde pro sedláky z okolí vyráběl žebříky, stoly a další dřevěný nábytek.  Z odřezků začal vyrábět dřevěné hračky – hlavně autíčka, kasičky nebo dobový hračkářský hit jojo. Později přidal pojízdná zvířátka – psi, kočky, sloni, opice, krávy nebo oblíbené kačeny s otevíracím zobákem.

Christiansen v začátcích výroby hraček těžil ze zkušeností s miniaturami nábytku, které dříve vyřezával pro lepší názornost skutečných kusů. Díky prodeji hraček stolárna přežila nejtěžší i období krize.

Značku Lego založil v roce 1934 a na konci 30. let už jsou dřevěné hračky známé po celém Dánsku. Zakladateli podniku se začíná vyplácet motto „jen to nejlepší je dostatečně dobré“.

Nástup doby plastové

V roce 1946 přichází pro Lego zásadní okamžik. Jeho majitelé kupují jako první v Dánsku vstřikovací lis na jednolitý plast, díky němuž mohou o rok později začít vyrábět plastové hračky. Na scénu se tak poprvé dostávají povědomé stavebnicové kostky s výstupky, umožňující vzájemné spojování.

K ideálu měl tento systém ale ještě daleko – kostky ze sebe vypadávaly a firmě trvalo dalších deset let, než se jí ho podařilo doladit. Dnes je patent registrovaný jako „dutá obdélníková kostička s výstupky na její vrchní straně a kruhovými trubičkami na té spodní“.

Z Kladna do celého světa

Lego na český trh plně proniklo až po pádu komunismu (dříve jste ho mohly vídat jen ve výlohách prodejen Tuzex) a téměř okamžitě si vybudovalo síť věrných fanoušků. Kladenská továrna, otevřená v roce 2000, se ale stala jedním z důležitých distribučních center dánské firmy pro celý svět.

Jaké události ovlivnily vznik firmy Lego? Kdy se poprvé na trhu objevily postavičky a kdy získaly výraz? Co všechno Lego vyrábí? A kde všude najdeme Legoland?

Spustit audio

Související