Legionáři a bojovníci za svobodu nebudou jezdit hromadnou dopravou v Hradci Králové zdarma

20. prosinec 2019 09:27

Členové Československé obce legionářské a  Svazu bojovníků za svobodu se už hradeckými autobusy a trolejbusy zadarmo nesvezou. Výhodu, vyplývající z jejich členství ve zmíněných organizacích, zrušil hradecký magistrát. 

Čtěte také

„Začali získávat členství v těchto spolcích lidé mladšího věku, nějakých 15 nebo 18 let. A také v Hradci Králové už jsme se setkali s tím, že tito mladí členové jezdí zdarma městskou hromadnou dopravou. Tváří se jako legionáři nebo bojovníci za svobodu," popisuje ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham situaci, která vedla ke zrušení jízdného zdarma.

Náměstek primátora Martin Hanousek ze Zelených se k tomu vyjádřil hodně stručně.
„To je absurdní. Má to být odměna za určitou odbojovou činnost a ne, že jste členem nějakého spolku."

Bezmála třicet zastávek MHD chce trutnovská radnice přejmenovat (ilustrační foto)

Se zrušením jízdného zdarma pro členy zmíněných organizací souhlasila i opozice. Shodu s opozičními zastupiteli potvrdil i primátor Alexandr Hrabálek z ODS.
„Debata byla jednoduchá, pouze jsme si museli vyjasnit, kdo do které skupiny patří. Abychom neudělali nějaké málo prozřetelné rozhodnutí a museli ho potom vracet. Protože bychom byli samozřejmě neradi, kdyby se to dotklo těch starších lidí, popřípadě lidí, kteří skutečně pro naši zemi něco vykonali."

Čtěte také

Předseda oblastního sdružení Českého svazu bojovníků za svobodu v Hradci Králové Luboš Groh nemá v zásadě se zrušením výhod v hromadné dopravě problém, postup města chápe. Hlavní myšlenky svazu jsou podle něj jiné, než získávání výhod, například právě v podobě jízdného zdarma.

Tajemník Československé obce legionářské v Hradci Králové Ondřej Dus naopak připomněl, že o výhody přišli i lidé, kteří by si je podle něj zasloužili.
„V našich řadám máme veterány 2. světové války, také veterány protikomunistického odboje a samozřejmě i novodobé veterány, na které se velmi často zapomíná."

V tomto smyslu Československá obec legionářská také napsala vedení radnice dopis, ve kterém svůj postoj vysvětluje a věří, že se situace ještě může změnit. A že výhody třeba pro novodobé veterány, kterých jsou na Hradecku zhruba dvě desítky, zůstanou zachovány.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související