Legendy, které už nejsou mezi námi. Poslechněte si výběr rozhovorů Lucie Výborné

Celý týden moderátorka Lucie Výborná provází vzpomínkami na hosty, kteří jí utkvěli nejen v paměti, ale zůstávají i v záznamu Radiožurnálu. Tentokrát připomíná osobnosti a legendy, které už bohužel s námi nejsou.

Lucie Výborná dodnes vzpomíná, jak jí tekly slzy, když jí malíř, grafik a ilustrátor Adolf Born vyprávěl o spolku Grafothálie a o tom, jak secvičili s grafiky balet Mamutí jezero.

Povídali si ale také o názvech, které dává svým dílům a o bajkařích, neboť měl tu čest ilustrovat díla všech nejznámějších - La Fontaina, Krylova i Ezopa.

Čtěte také

Spisovatel Arnošt Lustig zavítal do studia Radiožurnálu 5. května, a tak tématem rozhovoru nebyl jen jeho útěk z transportu, ale i Pražské povstání nebo setkání s plukovníkem Wehrmachtu Friedrichem Knappem, které v Americe zorganizoval jeden student.


„Otevřely se dveře do studia a vkráčel muž v uniformě a v černých leteckých brýlích – naprosto rovná záda, totálně srovnaná mysl, neuvěřitelná dynamika řeči, skvělá paměť a charisma takové, že na něj dodnes nemůžu zapomenout.“ LUCIE VÝBORNÁ O TOMÁŠI SEDLÁČKOVI

Dalším hostem byl generál, veterán druhé světové války a politický vězeň Tomáš Sedláček. V době, kdy s ním Lucie Výborná vedla rozhovor, mu bylo 93 let.

Do Československé armády vstoupil ještě před Mnichovem, bojoval na západní i na východní frontě a v roce 1951 byl vlastními zatčen, mučen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí. V rozhovoru zavzpomínal na své kamarády, kteří padli ve válce, ale také o tom, jak vnímá válku ve filmech.

Čtěte také

Nádherné povídání bylo i s grafikem Oldřichem Kulhánkem, třeba například o tom, proč se mu nelíbí eurobankovky, jak moc jsou či nejsou politicky korektní, a které světové peníze považuje na trhu za vydařené. Vrchol rytectví pro něj byly například carské ruble s Kateřinou Velikou.

Zajímavé byly i takové otázky, jako třeba jaký má vztah k poezii, jak se vlastně maluje poezie a jakou při práci poslouchá hudbu.

Tomáš Sedláček

Lucie Výborná do svého pořadu obvykle nezve politiky, Valtr Komárek byl ale výjimkou. Do studia zavítal v roce 2009, a jak tehdy říkal, se svými zkušenostmi by se choval podobně jako v roce 1989, daleko více by ale upozorňoval na zneužití moci.

„Myslím, že jsem byl dost naivní, nechal jsem se unést nadšením a věřil jsem, že všichni chceme být strašně hodní. Přitom jsem viděl, jak i některým mým kolegům jde o osobní kariéry, jak mramorový kvádr jasné naděje národa začíná praskat, jak má trhliny,“ říkal.

autoři: jap , lvb
Spustit audio