Legendární kapela Jasná páka vyráží na turné. Představí na něm novou desku

10. září 2014

No Sex No Drugs Tour 2014, tak se jmenuje aktuální koncertní turné skupiny Jasná páka. Zdá se, že legendární kapela nabrala druhý dech. „Zahrajeme starší věci i nové písničky z alba Černá deska,“ slibuje v rozhovoru s Vladimírem Krocem frontman Jasné páky, zpěvák, kytarista, skladatel a textař Michal Ambrož.

Jasná páka hraje už od začátku 80. let. „Bolševik nás jednu chvíli podezříval z toho, že snad hrajeme punk. Punkovou písničku jsme ale měli snad jednu z dvaceti,“ usmívá se Michal Ambrož.

Čtěte také

Nepříjemné pozornosti totalitního režimu se kapela přesto nevyhnula – a tak sáhla k úhybnému manévru. Přejmenovala se na Hudbu Praha. „Bylo to samozřejmě spojeno i s odchodem některých členů,“ říká Michal Ambrož.


Podzimní turné Jasné páky začíná 18. září v Čelákovicích, končí v Praze 19. listopadu.

A v jakém složení hraje Jasná páka, která se od Hudby Praha opět oddělila v roce 2008, dnes? „Kromě mě a Davida Kollera – oba jsme zakládajícími členy, s námi hraje Vláďa Zatloukal, Marek Minárik, Radovan Jelínek a dvě děvčata: má dcera Magdalena Krištofeková a nejnovější přírůstek Pája Táboříková. A zapomenout nesmím na frontmana celého projektu Petra Vášu!“

Jasná páka představí Černou desku

Na svém podzimním turné Jasná páka představí nové album s názvem Černá Deska. „Album vznikalo postupně,“ popisuje Michal Ambrož. „Po loňském turné jsme se rozhodli dát dohromady záznam živého koncertu a k tomu dodat některé studiové písničky.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.