Legenda Jan Suchý vyměnil hokejovou hůl za tu podpírací. Slaví 75. narozeniny

10. říjen 2019 11:00

Slavný obránce, legendární Jan Suchý řečený Souška slaví 75. narozeniny. Rodák z Havlíčkova Brodu byl oporou Dukly Jihlava a také hokejové reprezentace.

Během své kariéry získal s národním týmem stříbro na olympiádě v Grenoblu a sedmkrát vyhrál titul mistra republiky.

„Už toho moc nevypiju, jsem starý dědek. Ale rád se sejdu s mladými, udělali si volno. Zaplníme barák, budeme jako hotel,“ popisuje, jak oslaví své pětasedmdesáté narozeniny rodák z tehdy Německého dnes Havlíčkova Brodu Jan Suchý.

Po operaci

Už se neopírá o hokejovou hůl, ale při chůzi mu pomáhá jiná hůlka. Po nedávné operaci kýly říká, že nemůže nic moc dělat, a tak si užívá volna. „Posedávám, jdu se projít na houby, koukám na televizi. Na fotbal, na hokej,“ nemůže zapomenout na svou životní hokejovou lásku skvělý obránce.

Ve své době byl Jan Suchý výjimečný. V jedné sezoně na sklonku 60. let dokonce jako jediný bek československé historie vyhrál bodování první ligy. „Říkalo se, že bek je od slova brániti, já ale stihnul obojí.“

Dukla Jihlava

Jako sedminásobný mistr republiky s Jihlavou samozřejmě po očku sleduje, jak si jeho Dukla vede. „Mrzí mě, jak to tady vypadá. Jednou nahoru, pak zase dolů. Jestli v tom rozhodují peníze?“

Jako obránce se navždy proslavil tím, že jako jeden z prvních blokoval rány soupeře vlastním tělem. Kdyby mu dnes bylo dvacet, už by si prý vrhání do střel rozmýšlel. „Dnes už bych se k tomu asi neodvážil. Možná, kdyby byl mladý,“ přemýšlí legendární hokejový obránce Jan Suchý, který dnes slaví 75 narozeniny.

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio