Le Penová nebezpečně útočila, ale u diváků vyhrál Macron. Televizní debata ukázala šance kandidátů

4. květen 2017

Miliony televizních diváků sledovaly debatu dvou kandidátů na úřad francouzského prezidenta. Byla velmi bouřlivá a plná vzájemných útoků. Podle průzkumů si lépe počínal centrista Emmanuel Macron.

Nesmlouvavý boj přinesla přímá televizní konfrontace mezi Marine Le Penovou a Emmanuelem Macronem, oba moderátoři byli často zaskočeni osobními útoky a nebyli schopni oba kandidáty přerušit. Ve vzduchu bylo cítit velké napětí.

Macron podle průzkumů vyhrál poslední televizní debatu francouzských prezidentských kandidátů. Le Penovou předčil především v ekonomických otázkách. Pravicová kandidátka zase získávala půdu pod nohama v otázkách bezpečnosti a boje proti terorismu.

Čtěte také

Debatu zahájila Marine Le Penová a hned v samém úvodu označila Macrona za kandidáta globalizace, nejistot, sociální brutality a obvinila ho z toho, že chce ničit Francii velkými ekonomickými zájmy, ona sama, jak zdůraznila chce vrátit Francii její slávu.

Logo

Emmanuel Macron zdůraznil, že jeho projekt sází na otevřenou společnost a sociální spravedlnost. Několikrát obvinil soupeřku z toho, že žije pouze z hněvu Francouzů a její strategií je říkat lži. On sám chce Francouze spojovat a ne je rozdělovat.

Čtěte také


Předpokládá se, že debatu vidělo kolem 25 milionů lidí.

Oba kandidáti se nejvíce střetli v otázkách ekonomiky, terorismu i roli Evropy, debata, jejíž součástí byly i osobní útoky, trvala více než dvě a půl hodiny. Podle prvních reakcí expertů vsadila Le Penová na špatnou kartu, nepůsobila prezidentsky, jako by apelovala pouze na své voliče a nesnažila se získat další.

Macron se nechal zejména v úvodu zatlačit do defenzívy a jen pomalu hledal ztracenou rovnováhu. Ale působil kompetentnějším a klidnějším dojmem a své odpovědi dokázal formulovat přesvědčivěji než kandidátka Národní fronty.

Logo

Na televizní obrazovce vypadal Macron mnohem více jako prezident. Snažil se přes četné výpady udržet nadhled a svůj klid ztratil jen výjimečně. Ale podcenil agresivitu soupeřky a zejména v úvodu se dostal do defenzívy. V debatě o složitých ekonomických problémech pak ale jednoznačně dominoval.

autoři: jšm , jch , jaw
Spustit audio