Lázně propouští. Kvůli omezení péče hrazené pojišťovnami ubyli pacienti

26. únor 2013

Lázně propouští zaměstnance, a to kvůli až polovičnímu úbytku pacientů. Dnes dopoledne budou o situaci podrobně informovat lázně v jihočeské Třeboni, které plánují propustit až 12 procent lidí. Loni v říjnu totiž začala platit nová pravidla, která omezila lázeňskou péči hrazenou zdravotními pojišťovnami.

„Určitě se bojím, protože jsem dlouho sháněla práci. Jsem tady spokojená, baví mě to, je to práce mezi lidmi, je tu krásné prostředí,“ říká lázeňská sestra Romana z Jáchymova.

V Třeboni čeká obávaný osud přes 50 lidí, i když půjde prý v první řadě o odchody do důchodu a smlouvy na dobu určitou. Propouštěl i Jáchymov.

„Na zimní období jsme byli nuceni omezit provoz některých středisek, dokonce jsme na 14 dnů uzavřeli,“ svěřuje se ředitel jednoho z lázeňských domů Karel Denk.

O práci přichází také lidé z lázní Bohdaneč ve východních Čechách. Mimo sezonu navíc dostávají postupně všichni dva týdny dovolenou a jen část platu.

Prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha apeluje na stát, aby pomohl.

„Třeba tak, že do lázní budou vysílat i státní zaměstnance - vojáky, policisty - na jejich povinné rekondice. Že senioři, kteří pracují, budou po vzoru Německa motivováni k tomu, aby pečovali o své zdraví. Anebo, že nám budou přispívat na mzdy některých zaměstnanců, kteří by jinak o svou práci přišli, jako se to dělá u některých strojírenských podniků v obtížích,“ uvažuje.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví chce omezením lázeňské péče hrazené pojišťovnami ušetřit. Tvrdí také, že zdravotní péče nemůže řešit zaměstnanost v regionech.

autoři: lej , sib
Spustit audio