Lázně Kyselka snad mají úplné dno za sebou

6. září 2013

Romantická zákoutí, kolonády, honosné vily a vyhlídky. Tak vypadaly v době svého rozkvětu na přelomu 19. a 20. století lázně Kyselka na Karlovarsku. Dnes je ovšem centrum obce v žalostném stavu, a historické budovy se rozpadají. V poslední době se ale zainteresované strany dopracovaly k jisté dohodě, jak při záchraně lázní postupovat. Kyselka tedy dostala, zdá se, druhou šanci.

Kyselku na Karlovarsku proslavila zejména podnikatelská činnost Heinricha Mattoniho, který v obci vybudoval stáčírnu minerálních vod. A hned v její blízkosti vyrostly lázeňské promenády a parky. Ve své době šlo o moderní a nákladný projekt. Až do začátku 90. let minulého století pak fungovaly lázně Kyselka alespoň jako dětská léčebna, pak ovšem přišla nepovedená privatizace, areál šel z ruky do ruky a stav unikátních budov se rychle zhoršoval.

Historické místo pak ztratilo i lázeňský statut. Stáčírna byla prodána italské firmě samostatně a lázně stát ponechal v podstatě na pospas osudu.

Situace se začala měnit v roce 2006, kdy poslední podnikatel z Východu zkrachoval. Tehdy se o pozemky v okolí bývalých lázní začaly zajímat Karlovarské minerální vody a velkou část skoupily. Objekty bývalých lázní nicméně i přes námitky a pokuty památkářů chátraly dál.

O hrozbě zániku Kyselky začala nahlas hovořit Asociace organizací pro záchranu a rozvoj kulturního dědictví a na svou stranu strhla velkou část veřejnosti. Kvůli Kyselce se Asociace dostala i do sporu s Karlovarskými minerálními vodami, které označila za viníka devastace památky. Firma to ale zásadně odmítla. A došlo i na soudy.

Postoj majitelů stáčírny vůči staré Kyselce se ale začal, možná i vlivem veřejného mínění, měnit. V září 2012 firma Mattoni otevřela opravenou vlečku, opravovat se začal i historický dům Stallburg, pavilon Leschnerova pramene a hotel Praha. Na podzim 2012 byl také oznámen vznik obecně prospěšné společnosti za záchranu Kyselky, do které vložila 20 milionů korun i společnost Karlovarské minerální vody. Do čela společnosti se postavil Vladimír Lažanský. Podle něho je možné Kyselku zachránit daleko levněji, než říkali ještě nedávno mnozí odborníci.

Přes určité napětí, která stále trvá mezi Asociací organizací pro záchranu kulturního dědictví a Karlovarskými minerálními vodami, změnu k lepšímu zaznamenali i lidé v Kyselce. Kromě opravovaných domů se lidé mohli po letech podívat do bývalého lázeňského parku. Jak bude obecně prospěšná společnost postupovat při opravách v budoucnu, o tom v pořadu hovoří Vladimír Lažanský.

autor: zdt
Spustit audio