Latinská Amerika bojuje s šířením viru zika. Nejvíce ohrožené jsou těhotné ženy

27. leden 2016

Dánsko je další evropskou zemí, ve které se objevil pacient nakažený virem zika. První nemocné má také Velká Británie a Spojené státy. Ve všech případech jsou to lidé, kteří cestovali po Jižní Americe a onemocnění si odtamtud zřejmě přivezli.

Ani v Dánsku a Velké Británii ale šíření nemoci nehrozí, úřady ale varovaly těhotné ženy před cestami do Latinské Ameriky. Pro ty je totiž riziko největší – po nákaze virem zika se může narodit dítě se špatně vyvinutým mozkem.

Nejhůře je na tom Brazílie, která s nákazou bojuje už od října, a tamní úřady nyní povolávají na pomoc armádu. Vojáci by měli obcházet obyvatele v nejhůře postižených oblastech a šířit informace o tom, jak zničit semeniště komárů nebo jak co nejrychleji rozpoznat příznaky nemoci.

O tom, že si tamní úřady s virem neumí poradit, potvrzuje odborník na Latinskou Ameriku František Kalenda. „Celá Latinská Amerika na takový typ masových zdravotních problémů není připravená, zdravotnictví je sice kvalitní, ale je těžce dostupné,“ říká.

Čtěte také

O tom, jak je Latinská Amerika nepřipravená, dokazuje například prohlášení salvadorské vlády, která vyzvala svoje obyvatele, aby odložili těhotenství o dva roky.


Virus přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, kteří šíří také horečku dengue. Brazilská vláda už kvůli tomu přijímá speciání opatření, v pohotovosti je 220 tisíc vojáků. Naposledy musela latinskoamerická země přijmout taková opatření v roce 1917, když vypukla epidemie španělské chřipky.

Kvůli nákaze se v regionu narodily zhruba čtyři tisíce postižených dětí. Virus totiž působí na mozkovou tkáň, a děti se tak rodí s nedostatečně vyvinutým mozkem. Jediná efektivní obrana bude teprve nalezení vakcíny.

„Zdaleka to není Brazílie a další státy, bude to chtít mnohem koordinovanější postup se Světovou zdravotnickou organizací,“ upozorňuje.

V Riu dezinfikují olympijské areály

Zvláštní opatření připravují i organizátoři olympiády v Riu de Janeiru, například aby v okolí stadionů nebyla stojatá voda a aby se zajistila ochrana před konkrétním druhem komára. „Českým ženám bych nedoporučoval cestovat do Ria de Janeira,“ dodává.

Otázkou, zda šíření viru může poznamenat i olympijské hry, se zabývá i zahraniční tisk. Deník Telegraph píše, že nervozita pořadatelů olympiády mírně stoupá. Obávají se toho, že nákazy by mohla odradit hlavně tisíce turistů, které město očekává a vzhledem k ekonomické situaci také potřebuje.

Proto už teď přijímají různá opatření. Dezinfikují oblasti okolo olympijských areálů a vytvořili také speciální týmy. Ti budou na hygienické podmínky dohlížet. Už teď jsou třeba na stránkách britského listu fotografie, na kterých jsou muži ve žlutých overalech a dezinfikují prostředí.

Takhle vypadá olympijský kanál pro vodní slalom, když se přepne do módu veřejné koupaliště

Vojáci začnou od příštího měsíce chodit doslova dům od domu a informovat lidi o tom, jak nejlíp zničit semeniště komárů, kteří vir šíří. Jak poznamenávají zahraniční deníky – brazilský ministr zahraničí Marcel Castro ale přiznal, že nákaza se už rozšířila natolik, že bude těžké ji vůbec zvládnout.

autoři: jch , pan
Spustit audio