Langusta, úhoř, humři, krevety… Pavel Maurer jedl ve druhé nejlepší restauraci světa

30. červenec 2016
Glosa Pavla Maurera

Tak se mi minulý týden konečně podařilo navštívit nejlepší restauraci na naší planetě. Věřte mi, že získat stůl v podniku, který je mezinárodní porotou zařazen mezi světové jedničky, tak to je opravdový horor! Loni se mi to vůbec nepodařilo a letos trvalo tři měsíce, než zatelefonovali, že jim někdo zrušil rezervaci, a tak jsme se, díky náhodě, dostali do pořadí.

Ani pořádně nevím, jak začít, protože jsem plný dojmů – a člověk vlastně těžko popisuje něco, co nemám prakticky žádnou chybu. Vezmu to tedy od jídelního lístku. V nejlepší restauraci na světě máte pouze 2 možnosti – menší nebo větší degustační menu. Vybrali jsme samozřejmě to větší o 14 malých chodech.

To jsme ovšem netušili, že jako pozornost podniku je tu zvykem, ještě před vaším prvním objednaným chodem, že automaticky přinesou 12 malých rafinovaných předkrmů, jednohubek neboli amuse bouche.

Každý chod jako umělecké dílo

Kdyby se mne někdo zeptal, co mi ze všech těch dohromady 26 chodů nejvíc chutnalo, nedokážu férově odpovědět. Fakt je, že každý degustační kousek je malým uměleckým dílem. Má přesně určené ingredience z nejkvalitnějších surovin, je harmonicky vyvážený, není v něm ničeho méně ani více, vypadá jako krásný šperk nebo obraz a mnohdy vám personál musí trochu poradit, jak jej vlastně máte jíst či uchopit.

Logo

Ochutnáte langustu s čokoládou a kokosem, přinesou vám na stůl malou bonsai ověšenou jedlými olivami, jako pozdrav molekulární kuchyně, zakousnete úhoře, tresku, jehněčí, krevety, humry a houby, které rostou jen na jediném místě na světě. Na jazyku se vám rozplynou třešně marinované v perleti, a tak dále! Je to prostě gejzír chutí a mistrovských kulinárních nápadů.

Pohádková restaurace

Restaurace má ještě jedno kouzlo, jako z pohádky. Vedou ji tři bratři jménem Roca, jejichž křestní jména začínají na „J“, což se v katalánštině čte jako „dž“: Joan je šéfkuchař, Josep je na place a hlavní sommeliér a Jordi se stará o sladkou kuchyni. Podnik se jmenuje, jak jinak, El Celler de Can Roca (v překladu – Vinný sklep domu Rocových). A oběd tu trvá 4 až 5 hodin.

Logo

A nakonec vám ještě přiznám, že restaurant není nejlepší na světě. Letos jsou až druzí. Ale minulé dva roky, byli španělští bratři Rocové první a dlouhodobě patří k deseti nejlepším restauracím světa, mezi kterými se rozdíly dají měřit asi jen na milimetry.

Všechno je tu dokonalé, chutné, neokázalé a v určitých detailech překvapivé. Zajímá vás, kolik to stálo? Hm, ani se neptejte! Ale stálo to za to! A myslím, že pokud někoho z vás opravdu zajímá jídlo a pití, měli byste si odříci jednu dovolenou nebo novou televizi a něco podobného alespoň jedinkrát za život vyzkoušet.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio