Ladislav Miko, ministr životního prostředí

Kolem největší státní zakázky v historii České republiky, tendru na sanaci ekologických škod není vůbec jasno. Předseda zelených tvrdí, že je zakázka předražená a že pokud se mluví o sumě 115 miliard korun, pak někdo ji úmyslně nadhodnotil. Bývalý ministr financí Kalousek zase říká: "Jsou to předvolební řeči, nikdo neví, kolik přesně likvidace ekologických škod zatím bude stát." A připomeňme také, že jde o sudu v řádech desítek nebo stovek miliard korun z veřejných peněz. Začíná Dvacet minut Radiožurnálu, přeji vám dobrý podvečer. Dnes přijal pozvání do studia Radiožurnálu ministr životního prostředí Ladislav Miko. Dobrý den, pane ministře.

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Hezké odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste byl, pane ministře, mimochodem, abychom nezačali tak úplně z vašeho ranku, dnes v tisku označen za jednoho z nejbohatších ministrů. Všiml jste si?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Jé, to jsem nezaznamenal.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jste nezaznamenal?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Ne, zatím ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To se týká toho zveřejňování či nezveřejňování majetkových poměrů u vaší, řekněme, poloúřednické vlády. Michael Kocáb, ministr pro lidská práva, nezveřejnil nic, mnozí vaši jiní kolegové zveřejnili jen část, anebo jen, řekněme, velice mlhavou část. Je to dobře nebo špatně, měli bychom vědět my ostatní o vašich majetkových poměrech, byť jste v podstatě nestraníci, úplně všechno?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Víte, já nechci hodnotit, jak to napsali ostatní. Já jsem prostě na ty otázky odpověděl, jak jsem nejlépe uměl. Já myslím, že to je poctivé. Já se za to, co jsem vydělal, nestydím a v podstatě nemám co skrývat, takže já se prostě uvedl své údaje tak, jak jsem je uvedl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To na těch vašich odpovědích, pane ministře, bylo znát. Na druhou stranu to je principiální otázka, teď nemusíte hodnotit Michaela Kocába nebo kohokoliv jiného, ale nejste vláda politiků, byť jste nominováni politickými stranami, tak měla by na vás platit ta principiální kritéria, že by minimálně na začátku vaší vlády mělo být zjevno, že máte někdo dva, někdo tři domy a tak dále, a že kdyby na konci, a teď to velice vulgarizuji, měl ty domy najednou čtyři, že to možná není úplně v pořádku?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Tak asi jo, já to tak vnímám, ale já si opravdu myslím, že ta vláda je specifická, je tady na 5 měsíců, takže já si takovéto nebezpečí pravděpodobně nehrozí, nicméně já to vnímám tak, že je to slušnost lidem říct, jak na tom jsme. Myslím si, že je to dobré.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane ministře, teď už pojďme zpátky také do vašeho resortu. Je se zakázkou na likvidaci ekologických zátěží z minulosti České republiky všechno v pořádku?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Na tuhle otázku jednoznačně a hned odpovědět je velmi těžké, protože my jsme se dohodli s panem ministrem financí Janotou, že se na to velmi podrobně podíváme a že tu zakázku zanalyzujeme. Já jsem okamžitě tu práci samozřejmě zadal a s kolegy nad tím pracuju. Musím říct k tomu, co jste říkal v úvodním slovu, že já to vnímám trošku jako v několika hierarchických úrovních. Jedna věc je ta celková výše nastavená vlastně tím tendrem. Já vnímám tu sumu jako strop, to znamená není suma, která se apriori předpokládá, že bude utracena, je to prostě maximum možné záruky vlády prostě za úhradu. Skutečně bych potvrdil slova Martina Bursíka, že to, co je nám známo o těch zakázkách, se pohybuje v tom řádu těch 40 možná 50 miliard. Současně ale musím říct ze zkušeností třeba České inspekce životního prostředí a těch projektů, které už probíhaly, že velmi často se stane, že když se konkrétní dekontaminace začne, tak se zjistí, že vlastně tam není jenom ta konkrétní věc, kvůli které se to zahájilo, ale že jsou tam další věci, které samozřejmě jsou taky drahé a musí se teda doplnit, aby...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kvůli tomu jsou tam ty státní záruky?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Kvůli tomu jsou tam ty státní záruky a podle mého názoru s tím se počítalo. Otázka je samozřejmě, jestli ten rozdíl mezi těmi 40 či 50 miliardami a 115 skutečně musí být tak velký. Já osobně si myslím, že ne, ale abych říkal nějaký konečný soud, na to se potřebuji opravdu podívat velmi podrobně na ty akce, které jsou vlastně tam vyjmenovány.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Abychom to ještě úplně zpřehlednili minimálně naši debatu, pane ministře životního prostředí, tak bavíme se o tom, a mnozí lidé jak z ministerstva životního prostředí, tak i mnozí ekonomové říkají, že ta částka za, řekněme, samotné odstranění ekologických škod je zhruba v rámci 40 miliard a ten zbytek, řekněme, 75 miliard jsou státní garance, které do této doby byly českým státem podepsány. Je to tak?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
No, já to tak vnímám, ale vnímám to tak, že to je garance, kdo které může vlastně být akceptována nabídka těch firem, které se o to budou ucházet, nebo konsorcií, to znamená, že já bych vlastně posuzoval relevantnost těch nabídek, až budou známy ty nabídky, protože je klidně možné, že dostaneme nabídky ve výši třeba 60 až 70 miliard, které bych podle současných mých znalostí viděl jako akceptovatelné, čili já prostě to vnímám skutečně jako rozmezí, ve kterém se ty nabídky můžou pohybovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ministr životního prostředí Ladislav Miko. Váš předchůdce, pane ministře, a předseda Strany zelených Martin Bursík, Rádiu Česko řekl předevčírem následující, cituji: "Já si myslím, že u toho projektu by mělo ministerstvo financí korigovat ten dosavadní přístup, protože oni, a obávám se, že to nebylo úplně omylem, začali vlastně na veřejnosti hovořit o tom, že se jedná o projekt za 115 miliard korun, a to je veliká nepravda." Mě tam zajímá ta vsuvka, která zněla "a nebylo to úplně omylem".

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Tak to já nedokážu samozřejmě nijak komentovat nebo hodnotit. Mě zajímá faktická stránka věci a ta je, jak jsem popsal. Já si skutečně myslím, že my máme doklady a zkušenosti z těch předchozích akcí, že se to pohybuje někde teda, já to vidím malinko víc než 40 miliard, ale to je asi sekundární, a otázka je, co se může objevil až ty akce začnou. Další otázka, kterou jako se moc nediskutuje v médiích a kterou já bych ale vznesl, je otázka, co je vůbec možné v daném čase stihnout proinvestovat, to je další otázka, která se musí taky posoudit, protože...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď jenom, pardon, v daném čase to znamená do roku 2015?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Ano, přesně tak. Jo, když se podíváte na to, které akce proběhly v minulosti, jak dlouho to trvalo a kolik to stálo, otázka je, jestli jsme schopni proinvestovat, řekněme, 70, 80 nebo 100 miliard, pokud to bude opodstatněné v tom daném čase, není jasný. Mně není jasný, jestli je to možný stihnout.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak vy říkáte "jsme schopni proinvestovat", vy jste tady v tuto chvíli jako jeden z vysokých státních úředníků, ale to nebude, stát to samozřejmě tedy bude investovat tím, že ty peníze vloží kamsi pro vítěze toho tendru. Na druhou stranu to by měla být, jestli to stihne, starost právě té vítězné firmy?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Samozřejmě, a to závisí právě od té nabídky, která přijde.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a ještě jednou se vraťme k těm financím. Včera byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí a velice se, abych to tak interpretoval, rozohňoval nad slovy, že ta zakázka na sanaci ekologických škod je ve výši 115 miliard korun, říkal: "O této sumě se vůbec nemá mluvit, to je suma, která je úplně irelevantní, není jasno, jak drahé budou v budoucnosti peníze, to je jedna věc. A vůbec není jasné, kolik z těch garancí a záruk se vyčerpá." Říkal: "Všechno bude děláno podle nejnižší nabídky v tom tendru." Je to správná cesta?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Já to takhle vnímám, já to skutečně vnímám jako horní hranici a myslím, že v tomhle se asi s panem Kalouskem shodneme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že to, co je kritizováno například společností Transparency International, že tento opravdu obří tendru, nebo superzakázka, jak se tomu říká, na možná sumu přesahující daleko 100 miliard korun, že jediné kritérium bude, kdo dá nejnižší cenu, tak to je velice kritizováno tento moment. Vám to nepřijde zvláštní?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Já jsem to vnímal teda jinak. Já jsem vnímal Transparency International jako zpochybňující tu výši těch 115 miliard, a já to skutečně vnímám tak, že nikdo nikdy neřekl, že ta nabídka, která zvítězí, bude v této výši. Já skutečně předpokládám, že bude výrazně nižší a že v podstatě to posuzování, pakliže bude naplněno to, co ten tendr požaduje za danou sumu, tak je to o tom posouzení. Je tam stále ještě ta klauzule nebo ta možnost, že vláda nakonec žádnou tu zakázku nevybere, to je důležité vědět. To znamená, není to tak, že nejnižší nabídka, pokud by nesplňovala ty podmínky automaticky, musí vyhrát, jo. Je to tak, že pakliže bude vybrána, bude vybrána ta nejnižší. Pakliže ale bude důvod k tomu ať už by byl jakýkoliv, tak je tam stále možnost, že ta zakázka nebude zadána.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak silný hlas bude mít například ministerstvo životního prostředí až se budou rozlepovat obálky právě s těmi nabídky cen, řekněme sum?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
No, já v tuto chvíli asi vám nejsem schopen posoudit tu váhu toho hlasu, ale každopádně jsme součástí toho procesu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A kdo tedy na konci určí, za jaké peníze daná firma popravdě řečeno v tom tendru v této části tohoto tendru už jsou jen 3 ty firmy, tak kdo určí, za jakou sumu se budou ty ekologické škody v České republice likvidovat?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Ne, tam to kritérium nejnižší ceny je dané, že jo. To znamená tam půjde o posouzení, jaká bude ta cena teda nejnižší a jestli skutečně jsou záruky, že za tu cenu to, co má být učiněno, učiněno bude.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a teď si představme, teď ty dané firmy prominou, já je zvláště kvůli tomu nejmenuji, že se ty firmy prostě někde za plotem domluví a tu nejnižší cenu určí takovou, která bude čerpat téměř strop těch 115 miliard?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Tam je právě důležité to, na čem teď pracujeme s panem ministrem financí, že my se skutečně pokoušíme dát velmi podrobné analytické podklady o tom, jak na základě existujících zkušeností a těch předchozích dekontaminací a tak dále, které proběhly, jak vlastně vidíme tu reálnou výšku té nabídky. Já myslím, že tam je právě důležité to finální slovo vlády potom.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A není to trochu pozdě, pane ministře životního prostředí, protože už jsme v kolikátém, ve druhém kole toho tendru, pokud se nepletu, tak teprve teď zjišťovat, kolik vlastně přesně si myslí stát, že by to mělo stát?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Já si myslím, že, nevím, jak vám mám na tuhle otázku odpovědět, jestli je pozdě. Já jsem prostě přišel minulý týden, já jsem dostal tenhle problém na stůl a řeším ho okamžitě, to je teda můj postoj k tomu. Já to skutečně vnímám tak, že vlastně předchozí vláda stanovila jakýsi interval. Můžeme se bavit o tom, že ta horní hranice je příliš vysoká, ale pro mě bude relevantní, jak budou vypadat ty skutečné nabídky a k tomu chci být dobře připraven a informovat jak vládu, tak pana premiéra, jak vidí resort životního prostředí reálnost té nabídky. Myslím si, že to je v tuto chvíli moje role. Myslím, že v tuto chvíli je nezbytné, aby vláda měla velmi podrobnou představu o tom, jak to z těch zkušeností dosavadních vypadá, aby mohla rozhodnout.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, a teď čistě vaše osobní zkušenost, pane ministře, z toho, jak to vypadá nebo jak to vypadalo spíš při likvidaci jiných případů ekologických škod, do jaké míry musely být čerpány dané garance a tak dále, tak ta částka těch 115 miliard, kterou vy berete jako strop, tak čistě odhad, pokud ho můžete říct, kolik z toho stropu bude čerpáno?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Já už jsem to řekl hned na začátku. Z informací, které mám doposud k dispozici, tak bych viděl, že těch 40 až 50 miliard je to, co vychází z popisu těch akcí, a protože vím, že se můžou objevit i další věci, které třeba nejsou dostatečně zmapovány a tak dále, tak tam může být další navýšení, které může být v řádu několika málo desítek miliard. Čili já osobně neočekávám, že by ta nabídka se měla přiblížit té horní hranici.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Ladislav Miko, ministr životního prostředí. Tak, a ještě jedna otázka, prosím, k té zakázce na sanaci ekologických škod. Na kom by podle vašeho názoru měla být případná rizika při likvidaci ekologických škod, na vítězné firmě nebo na státu? Chtěl bych tu otázku možná ještě zjednodušit, měla by firma dostat od státu prostě peníze a tuto chemickou lagunu, nebo nazvěme to nějak jakkoliv jinak, prostě zlikvidujte za tuto sumu, anebo budou takzvané vícenáklady?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Já si myslím, že tam se nedá uvažovat o vícenákladech a myslím si, že celý ten tendr je nastaven tak, že vlastně je tam kontrolní věcná, kontrolní funkce České inspekce životního prostředí, která musí potvrdit, že skutečně došlo k dosažení těch parametrů před tím než budou ty náklady vlastně uhrazeny, takže já myslím, že tam ten mechanismus, který tohle podchytí, už teď nastaven je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď k financím jako takovým, protože rozpočet na rok 2010, rozpočet České republiky vypadá jako velice zajímavá věc. Hovoří se schodku 150 miliard korun, ovšem za podmínek, že se bude opravdu velice tvrdě škrtat ve všech rozpočtech, vyjma dvou oblastí, a tou je dopravní infrastruktura a věda a výzkum, to jsou slova ministra financí Eduarda Janoty. A pak vám odcituji ještě jednu větu, kterou dnes otiskly Lidové noviny, pan ministr financí Janota řekl: "Resorty nedostanou peníze a šetřit budou muset. Nemusí to být nutně pro úspora 10 %, je to zhruba v globále 10 %." Už víte, kolik budete muset ušetřit vy?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
No, já se obávám, že to bude víc než 10 %.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak na vás padlo zrovna ten opačný pól?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
To bych neřekl. Já myslím, že to bude problém nebo realita vlastně všech ministerstev. Já si myslím, že je třeba vidět těch 10 %, že to je skutečně 10 % z té části rozpočtu, která není mandatorním výdajem. To znamená, pakliže máme ušetřit 10 % celkově, tak reálně budeme muset vlastně z těch nemandatorních výdajů ušetřit více.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na čem se dá z těch nemandatorních výdajů, z těch nepovinných tedy zákonem šetřit v resortu životního prostředí?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Víte, to nechtějte po mně, abych vám to teďka jmenoval. My jsme dneska měli vlastně k tomu nějaké první povídání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč ne?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Protože já si myslím, že my se musíme podívat na reálné dopady toho, co bude znamenat, když budeme šetřit tady, nebo tady nebo v nějaké jiné položce. Jsou nepochybně akce, které se dají odložit, ale my musíme vědět, jaké budou jejich dlouhodobé dopady. Jsou akce, které se dají možná roztáhnout do delšího období, jsou akce, které je možné nezačít a počkat až se ekonomická situace zlepší. To všechno má ale určité dopady, určité následky ať už v návratu ve formě DPH nebo něčeho jiného zpátky do rozpočtu, anebo z hlediska, řekněme, našich závazků. V tuto chvíli ta struktura toho rozpočtu je tak komplikovaná, že já nemám žádného favorita, že tady teda určitě škrtat budu a tady nikoliv. Mám svoji nějakou určitou představu, ale před tím než to s aparátem ministerstva prodiskutuji, tak bych to nerad komentoval.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak váš kolega ministr dopravy Gustáv Slamečka byl o něco odvážnější, ten otevřeně mluví už od rozhovoru tady ve Dvaceti minutách o tom, že zhruba 300 dopravních staveb bude nutno zastavit a mluví o nějakém schodku celého svého rozpočtu až 40 miliard korun.

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Tady je ale třeba vědět, že ministerstvo životního prostředí se pohybuje v úplně jiných rámcích. Jako náš rozpočet, když počítám evropské peníze...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane ministře, posluchače Radiožurnálu bych v tomto nepodceňoval. Z tohoto pohledu samozřejmě se dá potom říct, že pokud by vám mělo být odebráno více než 10 %, tak to je kolik?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Říkám, že bude záležet, já si myslím, že ten přístup bude plus, minus obdobný u všech ministerstev. Já si skutečně nemyslím, že tam budou nějaké zásadní rozdíly ať to bude jakékoli procenta. Jsou tam ty priority, které zmiňoval pan ministr financí a pan premiér. Myslím si, že u nás zůstává prioritou samozřejmě zejména kofinancování evropských projektů, tam skutečně nepočítám s tím, že by se to jakkoli to krácení těchto peněz dotklo, protože tam za každou vloženou korunu dostáváme desetinásobek a myslím si, že to byla zásadní chyba. To znamená, budeme muset ušetřit v těch ostatních položkách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné, že by se šetřilo na té možná největší akci, kterou spustilo ministerstvo životního prostředí, to znamená vyplácení těch dotací na zateplování domů a nových staveb?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Myslíte Zelená úsporám?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přesně tak.

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Tak to není rozpočtová položka, že jo, to je mimo státní rozpočet, je to věc financovaná ze Státního fondu životního prostředí na základě bilaterální smlouvy s Japonskem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu dostat ty peníze už právě sem na tento program bylo podle slov Martina Bursíka poměrně komplikované. Brousily si na tyto peníze i jiné oblasti státní správy.

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Je to pravda, ale myslím si, že pokud se bavíme o krácení v rámci státního rozpočtu, tak se to netýká tohoto programu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A když se nebudeme bavit o krácení v rámci státního rozpočtu a budeme se bavit o šetření obecně?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Tam je prostě nutné vědět, že tyto peníze jsou skutečně tou bilaterální smlouvou s Japonskem přímo vázány na tento konkrétní účel, takže tam ani není prostor nebo vůle na to, abysme to měnili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a posloucháte také rozhovor s ministrem životního prostředí Ladislavem Miko. Jedno z velkých témat, které možná vám zbyli z předchozí vlády, je téma jaderné energetiky. Martin Bursík asi z logiky věci jako předseda Strany zelených byl odpůrcem, zpočátku velice tvrdým, později možná o něco méně tvrdým odpůrcem jaderné energetiky. A kromě toho zůstaly od předchozí vlády také dva koncepční dokumenty. Jedna zpráva takzvané Pačesovy energetické komise, a pak ta oponentní zprávou, kterou si objednal tehdejší předseda vlády Mirek Topolánek. Budete vy jako ministr životního prostředí s těmito dokumenty nějak pracovat a budete tu situaci, řekněme, vztahu vlády České republiky k jaderné energetice nějak posouvat?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
No, s dokumenty pracovat nepochybně budu, protože je třeba se koukat dopředu a je třeba vědět, co nás eventuálně v budoucnu čeká. Já si osobně nemyslím, že by tato vláda jakýmkoli zásadním způsobem se k problematice jádra ano, nebo ne vyjadřovala. Myslím si, že to je rozhodnutí pro vládu, která vzejde vlastně z voleb a která bude víc politická. Nicméně chtěl bych dát jasně najevo, že nemám osobně žádný důvod ten základní přístup ministerstva životního prostředí v této věci měnit. Jiná stránka věci je nějaký střednědobý výhled a skutečně zanalyzování, do jaké míry v tom energetickém mixu jsme schopni ty potřeby zabezpečit všemi těmi ostatními alternativními způsoby, to znamená, já se neuzavírám diskusi na toto téma, ale jsem přesvědčen, že ještě nejsme zdaleka tak daleko, abysme museli říkat jádro ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A platí stejný, řekněme, principiální přístup ministerstva životního prostředí i u vás, když se budeme bavit o prolomení či zachování územních limitů těžby uhlí?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená neprolamovat?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Neprolamovat, já myslím, že k tomu v tuto chvíli rozhodně není důvod.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená ani nestavět nové, byť sofistikovanější tepelné elektrárny?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
To je složitější otázka a je to na hlubší analýzu. Nemyslím si, že zase znova tahle otázka je zrovna teďka na pořadu dne. Já bych se na to možná podíval malinko blíž zase v tom střednědobém výhledu. Já myslím, bojím se jedné věci docela upřímně, že ať si zvolíme jakýkoli způsob získávání energie, to znamená její produkce, že se zase vynechá ta možnost těch úspor. A já si myslím, že skutečně tohle to je potřeba zachovat a rozvíjet dále. Tam jsou ještě velké rezervy, které bysme měli využít. Čili pokud půjdeme s tím, že skutečně maximálně využijeme možnosti úspor, a pak nám bude chybět něco dál, tak je otevřená ta diskuse, jakým způsobem to doplním, jestli to budou alternativní zdroje, jestli to budou sofistikované uhelné elektrárny třeba s tím CCS systémem, anebo jestli to bude jádro, to jsou prostě věci, které se samozřejmě, té diskusi se nemůžeme vyhnout.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A budete vy sám, pane ministře životního prostředí, nějak iniciovat úspory právě v energetické oblasti, protože o tom, že by se mělo šetřit v této oblasti, že by se mělo spotřebovat méně energií, se mluví neustále, mluví o tom téměř každý z ministrů, ale skutek utekl, promiňte?

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Já mám teda za prvé za to, že ten program Zelená úsporám je jasná odpověď. My to hodláme podporovat a ty úspory nejsou malé. Pokud se skutečně ty peníze využijí, tak budou signifikantní. Za druhé, navrhnul jsem, budeme to samozřejmě teprve projednávat, ale navrhnul jsem, aby se vláda zavázala, že ve vládních zakázkách bude preferovat energetickou úspornost, to znamená, že budeme skutečně se chovat ekologicky i jako vláda. Doufám, že mě v tom kolegové ministři podpoří. A samozřejmě všechny další možnosti úspor hodlám podporovat také. Pro mě je důležité, chci navrhnout, abysme začali diskutovat o tezích českého přístupu nebo české strategii k adaptaci na klimatickou změnu a tam je zase prostor pro úspory.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Mým hostem byl ministr životního prostředí Ladislav Miko. Pane ministře, díky za váš čas. Na shledanou.

Ladislav MIKO, ministr životního prostředí:
Děkuji taky. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl taky u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.