La Contemporaine. Francouzské archivy, které skrývají i část české historie

1. srpen 2022

Osm pater plných historie. Na předměstí Paříže se před necelým rokem otevřela moderní budova, která nabízí jedinečný pohled na naši novodobou historii. Archivy, které popisují dvacáté století, shromažďují dokumenty z neoficiálních zdrojů, třeba i československá exilová periodika. Část české historie se tak nachází přímo ve francouzském archivu La Contemporaine.

Mají tady přibližně 4 miliony dokumentů, popisuje archivy La Contemporaine historik Franck Veyron. Nejedná se jen o akademická díla, ale i o dokumenty různých asociací, publikace hnutí, spolků nebo neziskových nevládních organizací. Tedy dokumenty zcela nezávislé, které vyšly v malém nákladu a rozšiřovaly se mnohdy nelegálně. A navíc se mohlo v různých zemích jednat i o díla zcela ilegální. Instituce měla své konkrétní zaměření, a tím byla první světová válka. Postupem se ale téma měnilo a přecházelo na mezinárodní úroveň. V průběhu času se změnila i funkce na knihovnu, archivní centrum a muzeum se zaměřením na současné konflikty ve světě.

Archiv La Contemporaine ve Francii

Protože se jedná o veřejnou instituci, v Nanterre shromažďují i různé archivy. Jedná se ale přitom jen o ty soukromé, které třeba ve formě fondů dostaly od různých asociací a spolků. Totiž, veřejné archivy se ve Francii shromažďují v Národních archivech. Ty privátní právě tady, v La Contemporaine. 

Část československé historie

V jednotlivých skvěle řazených kartotékách najdeme třeba rubriku „Československo – hlavní politika”, „Československo – externí politika” nebo „Československo – otázky sociální, otázky náboženské”. Franck Veyron vysvětluje, že archivy jsou řazené podle tématu a ne tolik podle letopočtu. Z toho také plyne, že mají na místě i různé soukromé fondy a archivy exilových asociací nebo spolků. Tím byl například spolek Jan Hus, nebo fond a archivy emigrantů. Jedním z nich byl i Jan Tesař.

Typickým archivem, který nás zajímá, je ten, který pochází třeba z nezávislých asociací. A takovou může být třeba česko-francouzská asociace, která se zajímá o externí politickou situaci. Pokud Češi žijící ve Francii založí asociaci a navíc vydávají publikace nebo bulletin, tak to je přesně to, co nás zajímá.
Archivář Franck Veyron

Sekce plakátů – Havel au Château

V La Contemporaine mají dobové plakáty a to třeba odborových hnutí. Mohou to být třeba i reklamní letáky, ale nejčastěji se jedná o ty politické. Archivář Pierre Arfeuille mi ukazuje ty plakáty, které se týkají Československa. Mají jich skutečně celou složku. A všechny jsou ve skvělém stavu, jako by právě vyšly z tiskárny. V Nanterre najdeme plakáty Občanského fóra nebo i ty, které popisují sametovou revoluci. Nechybí plakáty s nápisem „Havel na Hrad”.

Archiv La Contemporaine ve Francii, sbírka plakátů

Propaganda, za kterou se Francie stydí

V archivech La Contemporaine se nachází i výstavní místnost. V nové budově se totiž chtějí svou sbírkou co nejvíce přiblížit veřejnosti. A právě expozicemi mohou ukázat, co v depozitářích vlastně mají, říká archivář René Pigier. Nejčastěji se zaměřují na propagandu a její využívání v historii. Jedním takovým je ten, který za první světové války vyrobili Němci. Jedná se o konzervy nebo zatavené plechovky, v kterých se ale nenachází jídlo, nýbrž propagandistické letáky. A dokonce je překládali do arabštiny, protože ve francouzské armádě byly i jednotky mužů z francouzských arabských kolonií. 

Fond Jana Tesaře, Fond Jan Hus

Jan Tesař a Anna Tesařová v Paříži (80. léta)

Fond Jana Tesaře získali v La Contemporaine asi tak před třiceti lety. Byl to právě sám Jan Tesař, historik a signatář Charty 77, který tento soukromý archiv daroval. V 90. letech začal přímo v archivu 40 krabic dokumentů sám třídit. Právě on přidal i mnoho vysvětlujících informací. Vysvětlivky se týkají třeba konkrétních osob z československého disentu, nebo i míst, která jsou v bývalém Československu. Takže jednoduše poznáme, o čem události byly. Mohly to být třeba takové, které dokládají fungování Charty 77 nebo disidentů včetně skupiny Plastic People of The Universe. 

Taková instituce neexistuje nikde jinde ve Francii, a nejspíš ani v celé Evropě. La Contemporaine nese velkou důležitost a má jednu z největších sbírek neoficiálních podprahových dokumentů.
Archivář Franck Veyron

Podobně je tomu i s archivy a fondem nazvaným Jan Hus – spolek, který fungoval ve Francii, ale třeba i ve Švýcarsku a jinde. V La Contemporaine mají nejen dokumenty spolku, ale i účetnictví.

Spustit audio

Související