Kvůli válce na Ukrajině musela jihočeská nábytková banka pokrýt až desetinásobně vyšší poptávku

3. červen 2022 08:39

Do starých kolejí se pomalu vrátil chod Nábytkové banky Jihočeského kraje. Tamní zaměstnanci mají za sebou náročné týdny. Kvůli válce a přílivu uprchlíků z Ukrajiny museli najednou pokrývat až desetinásobně vyšší poptávku, než je obvyklé.

„Třeba příbory nám velmi chybí, tady vidíte jen pár malých lžiček, a také hrnce. Mám tu spoustu malých hrnců tak na tři vajíčka a spoustu pánví na lívance, ale bohužel velké hrnce nejsou vůbec,“ ukazuje ve skladu jihočeské nábytkové banky pracovník Matěj Vašina.

V uplynulých měsících tu měli rušno. „Mě to vlastně bavilo, ta krize. Ono je to hrozně akční, člověk má najednou pocit, že je součástí něčeho většího, ale je pravda, že přestane dávat pozor na sebe, takže jsem chodil domů až večer, pustil zprávy a usínal,“ přiznává.

Čtěte také

Aktuálně už se situace uklidnila. Vnímá to tak i vedoucí pracovník nábytkové banky Marek Landa. „Všechna pomoc se dala dohromady i koordinačně a trochu se to vyšperkovalo. Máme poptávku od lidí, kteří ubytovávají Ukrajince, přes nasmlouvané organizace, města a podobně. Není to takový ten šrumec, kdy tu stála fronta,“ popisuje.

Mezi klienty jsou stále ukrajinští uprchlíci. Už je jich ale méně. „Poptávka pro Ukrajinu se velmi velmi snížila, protože spousta těch lidí už je vybavených. Zase se spíše věnujeme klientům našim, sociálně slabším a klientům nasmlouvaných neziskovek,“ potvrzuje Marek Landa.

Pokud máte doma nepotřebný nábytek nebo vybavení, můžete je Nábytkové bance Jihočeského kraje nabídnout. A to prostřednictvím formuláře na webových stránkách nabytkovabankajck.cz.

Spustit audio

Související