Kvůli úniku snímků Ratha je vyšetřováno několik lidí z vězeňské služby

10. červen 2012

Kvůli úniku fotografií vazebně stíhaného poslance Davida Ratha a jeho spoluobviněných do médií je vyšetřováno několik zaměstnanců vězeňské služby. Odvolaná ředitelka odboru informatiky vězeňské služby Lenka Stupková mezi nimi není. V České televizi to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS.

Podle ministra se vyšetřování týká dvou nebo tři zaměstnanců vězeňské služby, kteří zneužili přístup do interního systému věznice, získali z něj fotografie a poskytli je tisku.

„Došlo k velkému průlomu, vytipovali jsme okruh osob, které pravděpodobně stojí za únikem fotografií, ale v tuto chvíli nemohu sdělit konkrétní informace, protože bych tím ohrozil vyšetřování,“ uvedl Pospíšil.

„Mohu slíbit veřejnosti, že kauza nebude zametena pod koberec. My nemáme žádnou radost z toho, že nám informace utekly, protože se jedná o opozičního politika. Je to výrazné pochybení někoho z vězeňské služby a ten dotyčný bude potrestán jak kázeňsky, tak pravděpodobně i trestněprávně,“ podotkl ministr.

Fotografie vazebně stíhaného Ratha z věznice v Litoměřicích zveřejnil minulou sobotu deník Blesk. V úterý přidal i snímky dalších sedmi lidí, kteří jsou obviněni v kauze. Případem se zabývá odbor kontroly vězeňské služby a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Kvůli případu již ředitel vězeňské služby Jiří Tregler odvolal z funkce ředitelku odboru informatiky Stupkovou. Ta ale podle ministra Pospíšila není mezi vyšetřovanými kvůli případu úniku fotografií. Přesné důvody jejího odvolání šéf vězeňské služby ministerstvu spravedlnosti předloží v pondělí.

autoři: rep , dka
Spustit audio