Kvůli silným dešťům nesmějí turisté splouvat Teplou Vltavu na Šumavě

13. červen 2018

Správa Národního parku Šumava zakázala kvůli silným dešťům splouvání Teplé Vltavy na Šumavě. U Soumarského Mostu stoupla hladina řeky o 150 centimetrů a voda tam ráno dosahovala skoro dvou metrů, řekl Radiožurnálu mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

„Jelikož je hladina velmi vysoko, je splouvání v této chvíli nebezpečné. Proto jsme zakázali splouvání mezi Soumarským Mostem a Pěknou splouvání. Jak hladina opadne na bezpečnou mez, bude to opět možné,“ uvedl Dvořák.

Jan Švarc ze šumavského národního parku se domnívá, že podobná situace bude panovat i ve čtvrtek a v pátek. „Možná že v sobotu se bude moct zase splouvat. Ale to teprve uvidíme. Až trochu klesne hladina, průvodci budou moct na řeku a zjistí, jestli někde nespadly přes řeku podemleté stromy,“ uvedl.

Nedaleko Soumarského mostu hasiči ve středu ráno evakuovali zaplavený kemp. „Jednalo se o osm lidí a nikdo nebyl zraněn,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Zvýšení hladiny řek způsobila silná bouřka, která zasáhla oblast Šumavy především v první polovině úterní noci. „Například v Bučině u Kvildy spadlo za hodinu 60 milimetrů vody,“ řekl hydrolog Tomáš Vlasák. Dodal, že se jednalo o silné lokální bouřky, které by však více neměly mít vliv na další případné stoupání hladin řek.

autor: aku | zdroj: ČTK
Spustit audio