Kvůli požáru skladu nábytku museli v Děčíně evakuovat 200 lidí

17. květen 2013

Hasiči během noci likvidovali rozsáhlý požár skladu a prodejny nábytku v Děčíně. Z okolních domů museli evakuovat asi 200 lidí. Plameny se jim podařilo dostat pod kontrolu nad ránem, nikdo nebyl zraněn.

Hasiči vyjížděli k ohni krátce po sedmé hodině večer. Z budovy šlehaly až dvacetimetrové plameny. Přijet nakonec muselo 25 hasičských jednotek, s ohněm bojovaly více než pět hodin.

Kvůli silnému žáru a dýmu byla nutná evakuace asi 200 obyvatel z přilehlých dvou třináctipodlažních panelových domů.

„V současné době probíhá dohašování požářiště, bude se tam střídat několik jednotek jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů, které budou objekt dohašovat. Potom nastane samozřejmě ve spolupráci s policií vyšetřování příčin požáru."

„Všechny evakuované osoby jsme nechali před půlnocí nastěhovat zpátky, takže nemusely využít náhradní ubytování,“ řekl Českému rozhlasu šéf tamních hasičů Jaroslav Vaněk.

Podle velitele zásahu Pavla Musila teď hasiči vstupují do sklepa budovy. Musí totiž uhasit trámy a hrozí, že by se mohla budova zřítit.

„Hoří trámy, které drží tohle patro od úrovně sklepa. Je tady moc velký nános odhořelého materiálu, takže půjdeme sklepem a budeme se snažit trámy udržet tak, aby se nezhroutily stropy,“ popsal velitel zásahu.

Podle jedné z místních obyvatelek je ale štěstí, že se požár nerozšířil i na vedlejší prodejnu koberců.

„Můžu vám říct, že jsem za svůj život ještě neviděla takovéhle plameny, ty byly do výše tady toho jedenáctipatrového věžáku. Ještě že nechytla prodejna koberců, protože ta je úplně blízko jednoho panelového domu - to by byla úplná katastrofa,“ říká žena.

Z budovy v Jezdecké ulici v Děčíně zbyla po mohutném požáru jen ruina. Škody se odhadují na miliony korun.

autoři: bach , Jan Beneš , mta , tch
Spustit audio