Kvůli porušení podmínek brexitu EU znovu hrozí Británii žalobou. Dobrá řešení nejsou, tvrdí analytik Kruliš

21. březen 2021
Evropa Plus

Evropská komise tento týden obvinila Velkou Británii, že znovu porušuje dohodnuté podmínky brexitu. Spustila kvůli tomu proti Londýnu právní kroky, které mohou vést až k žalobě. Ve vztazích to skřípe i kvůli vakcínám.

Britská vláda bez dohody s Evropskou unií nebo Irskem o půl roku prodloužila výjimky z uplatňování nových pobrexitových pravidel obchodu pro firmy v Severním Irsku. Vypršet měly na přelomu března a dubna. Podle Evropské komise tím porušila dohodnuté podmínky brexitu, a tedy i mezinárodní právo.

Čtěte také

 „V mezinárodním právu, které v dnešní době pokrývá stovkami až tisíci dohod různé aspekty života každého z nás a státu, se nelze vyhnout tomu, aby mezinárodní právo nebylo nikdy porušeno. Problém v tomto případě je, že jde znovu o vědomé porušení. To, že britská strana otevřeně přiznává překračování mezinárodních závazků, je velmi alarmující,“ soudí analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš.

Podle něj neměla EU na výběr než zareagovat, pokud chce zabránit dalšímu porušování dohod do budoucna. Britská vláda své rozhodnutí brání. Už teď se v Severním Irsku potýkají s výpadky zboží například obchody. Množství nové administrativy, která se s brexitem pojí, by mohla situaci zhoršit. Londýn chce proto dát firmám více času na přípravu.

Konfrontace nový normál

„Objevily se počáteční potíže, o tom není pochyb. Pracujeme ale na nápravě pomocí dočasných technických řešení, ke kterým přistupujeme, abychom usnadnili obchod. Myslím, že to je velmi rozumné. A jsem si jistý, že je s trochou dobré vůle a imaginace možné vše urovnat a vyřešit,“ prohlásil před časem britský premiér Boris Johnson.

Britské sousedy ale další jednostranné porušení podmínek brexitu popudilo. „Unie vyjednává s partnerem, kterému jednoduše není možné věřit. Děje se něco, co jsme skutečně nechtěli. Britská vláda porušuje irský protokol a své závazky opakovaně,“ stěžoval si ve vysílání RTÉ irský ministr zahraničí Simon Coveney.

Podle Kryštofa Kruliše britská vláda irský protokol brexitové smlouvy porušuje kvůli řešení, které Johnson zvolil jako prevenci návratu pevné hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Část kontrol se tím přesunula do přístavů, přes které míří zboží z Velké Británie do Ulsteru. Vznikla tím neviditelná hranice napříč Spojeným královstvím.

„Dohoda hodila v Severním Irsku přes palubu tu část obyvatelstva, která je probritská unionistická monarchistická a převážně protestantská. Boris Johnson s tím souhlasil a bylo to vtěleno do mezinárodně-právního závazku dohody o vystoupení. Díky tomu Johnson překonal pat, kterému čelila Theresa Mayová,“ vysvětluje Kruliš.

Čtěte také

Spor o podmínky obchodu v Severním Irsku není to jediné, kvůli čemu britsko-unijní vztahy znovu skřípou. K výhrůžkám právními kroky směřuje i spor o dodávky vakcín. Podle diplomatů oslovených deníkem Financial Times se konfrontace stává v pobrexitových vztazích novým normálem.

„Mé očekávání je, že sporům se předejít nedá, naopak jsou velmi pravděpodobné. Spočívá v tom, že řada sporných otázek se nevyřešila, jen dohody vytyčily mantinely, ve kterých se spory budou odehrávat. Věřím ale, že racionalita nepoškozovat se převládne na obou stranách,“ dodává Kryštof Kruliš.

Poslechněte si celou Evropu Plus. Připravil ji Viktor Daněk

autor: Viktor Daněk
Spustit audio

Související