Kvůli obří solární elektrárně v Ralsku padlo obvinění. Daňový únik přes 70 milionů

25. duben 2017

Policie obvinila z daňového úniku podnikatele Martina Shenara, bývalého majitele největší české solární elektrárny v Ralsku na Českolipsku. Tu postavila jeho firma Amun.Re a poté ji prodala polostátnímu ČEZu. Příjmy z tohoto obchodu podle detektivů Martin Shenar nezdanil. Stát tak měl připravit o více než 70 milionů korun. Shenar obvinění odmítá.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad kauzu dozoruje, k obvinění Českému rozhlasu řekla: „Policejní orgán zahájil trestní stíhání jedné fyzické osoby jako obviněné ze spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Trestné jednání mělo být spácháno v souvislosti s prodejem několika obchodních firem společnosti ČEZ, kdy příjmy plynoucí z těchto prodejů nebyly obviněným přiznány příslušnému správci daně. Tím měla být České republice způsobena škoda převyšující částku 70 milionů korun."

Martin Shenar byl původně vydavatel lifestylových časopisů. Pak je ale prodal a v roce 2009 se pustil do lukrativního solárního byznysu. Od podnikatelů z Českolipska koupil projekty slunečních elektráren i s pozemky a vložil je do tří svých firem nazvaných eEnergy Ralsko, eEnergy Ralsko-Kuřivody a eEnergy Hodonín. Ty následně prodal za stovky milionů korun polostátnímu ČEZu.

Zmíněná firma Amun.Re, v níž původně vlastnil také podíl, zároveň uzavřela s ČEZem dohodu, že pro něj největší solární park v Česku za dalších více než pět miliard korun i postaví. Obchod se odehrál v letech 2009 až 2011 tedy v době nejvyšších cen jak solární energie, tak i projektů elektráren. Díky tomu Shenar vydělal stovky milionů. Že by z nich ale nezaplatil daně, jak tvrdí policie, odmítá a chystá stížnost. „Přijde vám pravděpodobné, že by někdo byl tak hloupý, že by prodával společnosti státní firmě a jen tak nezaplatil daně? Prostě si to jen tak dal do kapsy a nezaplatil by to?" odpověděl Shenar Radiožurnálu otázkami. Jak to tedy bylo, nechtěl více komentovat. Dodal pouze, že si je jistý, že případ se ani „nedostane k soudu".

Policie nicméně podle informací Českého rozhlasu trvá na tom, že žádný doklad o zaplacení daní nedostala. A to ani v Česku, ani v USA. Tam má Shenar také občanství. O informace žádala policie v USA cestou právní pomoci, což údajně i vysvětluje, proč se vyšetřování táhlo tak dlouho.

Napojení na Rittiga?

Policie celý případ kolem Amun.Re zkoumala několik let. Původně navíc hlavně kvůli zcela jinému podezření. A to, že projekt byl předražený a z polostátního ČEZ se tak vyváděly peníze.

Původní trestní oznámení také podal Finančně analytický útvar ministerstva financí, když už před šesti lety zachytil odliv stovek milionů korun z Amun.Re inkasovaných od ČEZu na konta neznámých firem v zahraničí. Jeho podezření se týkalo praní špinavých peněz. Jedna z firem měla například sídlo na Kypru na stejné adrese, jako jiná společnost dříve vlivného lobbisty Ivo Rittiga, známého svými těsnými vztahy na některé ministry tehdejší Nečasovy vlády.

Amun.Re vlastnil původně Shenar z poloviny, druhou polovinu však ovládala právě firma s neznámými majiteli se sídlem na Kypru. Společnost zastupovali Rittigovi právníci z kanceláře MSB Legal. Tato kancelář také spolupracovala i se Shenarem a její advokáti seděli i v projektových firmách, které prodával ČEZu.

Jenže nic nezákonného kolem původních podezření se doposud neprokázalo a v policejní síti nakonec zatím uvízl jen Shenar s údajným únikem daní. Rittig opakovaně svoji účast na projektu solárních elektráren odmítl.

autoři: jk , jkl
Spustit audio