Kvůli hrozbě teroristického útoku na evropské železnice zpřísňuje opatření i Česko

19. srpen 2013

Teroristická organizace Al-Káida údajně hrozí Evropě útoky na železnice. Po Německu přijalo bezpečnostní opatření i Česko. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský Českému rozhlasu řekl, že na bezpečnostních opatřeních spolupracují s bezpečnostními složkami státu.

„Nemůžu specifikovat jejich nasazení ani jejich rozsah. Je to samozřejmě věc, která podléhá taktickému mlčení a na tom nebudeme v tuto chvíli nic měnit,“ vysvětlil mluvčí SŽDC.

„Připravili jsme preventivní opatření a zdůrazňuji – preventivní opatření. Nemáme nejmenší informaci v tom smyslu, že by české železnici nebo českým cestujícím hrozilo nějaké bezprostřední riziko. Myslím, že drtivá většina cestujících si vůbec nevšimne, že je něco jinak než normálně,“ tvrdí Ptačinský.

O údajné hrozbě útoku na evropské železnice ze strany Al-Káidy informoval německý bulvární list Bild. Podle něj na hrozbu upozornily americké tajné služby, které před několika týdny odposlouchávaly telefonáty členů teroristické sítě. Tématem telefonických hovorů prý byly i plánované atentáty na evropské železnice.

Bild v dnešním vydání píše, že Al-Káida plánuje útoky na evropské rychlovlaky. V úvahu prý přichází sabotáže kolejí, elektrického vedení, ale také výbušniny na vysokorychlostních trasách v tunelech nebo přímo ve vlacích.

List také tvrdí, že německá policie už přijala celou sérii diskrétních bezpečnostních opatření, jako například větší množství policejních hlídek v civilu ve vlacích a podél tratí, kde projíždějí rychlíky ICE. To německé úřady popřely.

Německé ministerstvo vnitra také odmítá vyostření bezpečnostní situace v zemi. Jak řekl německé televizi zástupce resortu, žádné informace o konkrétní hrozbě nemají, a není tedy žádný důvod k aktuálním obavám.

Nebezpečí nehrozí, uklidňuje BIS

Česká Bezpečnostní informační služba však uklidňuje, o žádném nebezpečí neví a nic jí prý neohlásili ani němečtí kolegové.

„Naše služba nemá z našich vnitřních zdrojů z terénu ani od našich partnerů, zahraničních zpravodajských služeb jedinou informaci o tom, že by České republice hrozilo nějaké okamžité, bezprostřední nebezpečí,“ říká mluvčí BIS Jan Šubrt.

Podle něj o hrozbě útoku informoval pouze německý bulvární deník, od něhož další média informaci převzala. „Během rána jsem měl pět šest dotazů novinářů a všichni vycházejí z informace Bildu. Není známý žádný jiný zdroj, který by tuto informaci rozšířil, všichni se odvolávají na německý Bild,“ upozorňuje Šubrt.

Tak situaci vnímá i odborník na mezinárodní terorismus z Metropolitní univerzity Praha Oldřich Bureš. „Informace je potřeba ověřovat z více zdrojů a v případě přijímání bezpečnostních opatření je rozhodně lépe vycházet z něčeho jiného, než je informace z německého novinového zdroje,“ podotýká.

Na druhou stranu podle Bureše vyklízení amerických ambasád svědčí o tom, že riziko není možné podceňovat. Zároveň ale upozornil na to, že představitelé Al-Káidy mohou blafovat. Nejspíš jsou si vědomí toho, že je někdo odposlouchává, a tak se mohli bavit o útoku, který neplánují.

autoři: kls , mak , obo , mta , mkk , Mirko Kašpar , sib , Laura Havlová , nov
Spustit audio