Kvůli havárii horkovodu bylo ve Vršovicích a na Vinohradech bez tepla asi 40 tisíc lidí, dodávky se obnovují

27. leden 2014

Od včerejšího večera bylo v Praze bez dodávek tepla odhadem 35 až 40 tisíc lidí. Mohla za to havárie hned dvou horkovodů - v ulicích Ruská ve Vršovicích a na sídlišti Skalka. Výpadek postihl část Vinohrad, Vršovic a sídliště Skalka.

Podle Pražské teplárenské se dodávku tepla podařilo odpoledne obnovit v 90 procentech domácností.

Bez tepla stále zůstávají obyvatelé Skalky, kteří jsou napojeni na jiný řád. Stejně jako ve Vršovicích tu museli pracovníci vykopat hlubokou jámu, aby se dostali k prasklému potrubí.

„Dělá se výkop a bude se zjišťovat rozsah prací. Zatím uvidíme,“ popsal postup jeden z pracovníků.

Podle Pražské teplárenské praská potrubí vlivem nízkých teplot. Společnost předpokládá, že dodávka na sídliště Skalka bude obnovena mezi 21. hodinou až půlnocí. Bez tepla jsou stále asi čtyři tisíce lidí.

Havárie horkovodu se mimo jiné dotkla i šesti základních a třináct mateřských škol ve Vršovicích. Gymnázium Omská vyhlásilo ředitelské volno. Unikající pára poškodila přízemí a suterén školy.

„Nevím proč, ale v našem výměníku pára také unikala. V důsledku toho došlo k poničení suterénu, šaten a hlavních chodeb, protože tu byla hrozná vlhkost. Teď tu opadává omítka,“ říká ředitel Miroslav Nápravník.

Ve svých bytech měli lidé často jen patnáct stupňů Celsia. „Jsme dožraní. Jsem v teplákách, ponožkách a zalezlá v posteli,“ říká žena z Vršovic. „Myslím, že to začalo ve dvě hodiny v noci. Probudil mě chlad. Topení bylo studené. Jdu ven, abych se někde ohřála,“ říká další.

Někteří lidé byli bez dodávky přes 12 hodin. „My jsme přijeli z chalupy, tam bylo minus 17 stupňů. Říkali jsme si, že se ohřejeme doma. A ráno byla zima,“ svěřuje se mladá žena.

Informace na webu nebo telefonu

„Informujeme zákazníky přes internetové stránky Pražské teplárenské plus přes telefonní informační systém,“ řekl Českému rozhlasu Miloš Macha z dispečinku Pražské teplárenské.

Porucha údajně zasáhla ulice Vinohradská, Ruská, Vršovická, Eden, Bohdalec, Záběhlická a Nad Vršovskou horou. V postižené oblasti je i Vinohradská nemocnice. Ta údajně zajišťuje dodávky tepla z náhradního zdroje.

„Nemocnice disponuje záložním zdrojem tepla – plynovou kotelnou. Ta byla bezprostředně po havárii uvedena do provozu,“ říká mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Havárie horkovodu v Praze
autoři: jam , Michaela Vydrová , mkk , sib , Magdaléna Medková , kov , vok
Spustit audio