Kvůli EET je ohroženo téměř 1500 provozoven různých živností, tvrdí Sdružení místních samospráv

16. prosinec 2016

Stovky malých hospod už zavřely v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb a dalším to hrozí. Tvrdí to Sdružení místních samospráv na základě průzkumu mezi 1500 obcemi v České republice. Problém se ale podle nich netýká jen restaurací, ale i obchodů, kadeřnictví nebo třeba autoservisů. Podle ministerstva financí je anketa „účelově zkreslená a politicky motivovaná".

Kvůli EET jsou ohroženy živnosti ve více než 860 z 1500 obcí, které se průzkumu sdružení zúčastnily. Například malé hospody ničí podle sdružení změny v daňové oblasti, cenová politika pivovarů, vysoké požadavky hygieny a v neposlední řadě také EET.

Z něho vyplývá, že už skončilo na 1470 živnostníků nebo o tom uvažují. „Nicméně, to zavírání může být třeba i v následujících měsících. Je tam celá řada různých případů, kdy se třeba ještě vyjednává o tom, jestli obec třeba podpoří nějak zachování té prodejny, provozovny a podobně,“ dodal tajemník Sdružení místních samospráv Tomáš Chmela.

„Nečekali jsme takto výrazný dopad," řekl předseda sdružení Stanislav Polčák (STAN). Uvedl, že ohrožení živností nemusí být způsobeno jen EET, ale i jinými státními regulacemi. Patří mezi ně třeba plánovaný úplný zákaz kouření v restauracích.

Čtěte také

„Nechceme bojovat s vládou, chceme upozornit na důsledek, který je v nejmenších obcích viditelný," uvedl Polčák. K nejohroženějším patří podle něho hospody bez teplého jídla, ale i maloobchody. Přesné údaje o tom, kolik restaurací a ubytovacích služeb, na něž se EET vztahuje od prosince, skutečně zavřelo, sdružení ale nemá.

Nejčastěji zanikají hospody v malých obcích ve Středočeském kraji a na Vysočině. „Především se to skutečně dotýká hostinských zařízení, kde nedochází k výdeji teplého jídla. To znamená ty, které doposud účtovalo na lístek, který byl následně zúčtován hospodským,“ dodal Polčák.

Polčák podpořil návrh, aby drobní živnostníci nemuseli systém zavádět., pokud si dohodnou s daňovou správou paušální daň. Úpravu, která jde tímto směrem, předložil k vládnímu daňovému balíčku ministr financí Andrej Babiš (ANO). Chce, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250.000 korun ročně.

Anketa má zdiskreditovat EET, tvrdí ministerstvo

Sdružení místních samospráv překvapilo, že evidence tržeb by se za určitých okolností měla vztahovat i na spolky, třeba dobrovolných hasičů a baráčníků, když pořádají plesy a obdobné slavnosti. „Tento důsledek pokládáme za největší ohrožení," uvedl Polčák.

Situace malých živnostníků je tak špatná také kvůli malému zájmu místních obyvatel. Sdružení místních samospráv v pátek plánuje v pátek zveřejnit mapu uzavřených prodejen.

Cílem ankety sdružení je vyvolat u občanů dojem masové likvidace restauračních zařízení kvůli zavedení EET, uvedlo ministerstvo financí v tiskové zprávě. Poukázalo na to, že průzkum se neuskutečnil přímo mezi podnikateli, ale mezi podle Babišova úřadu účelově vybranými starosty. Ministerstvo mluví o dezinterpretaci šetření a o návodných otázkách. Polčák považuje vyjádření ministerstva financí za úsměvné. „Odmítám, že bychom jakýmkoli způsobem manipulovali daty," reagoval.

Sdružení místních samospráv oslovilo v anketě všechny obce, kterých je v Česku přes 6200. Průzkum stále pokračuje.

autor: efa
Spustit audio