Kvóty páchají více škody než užitku, říká europoslankyně Dita Charanzová. Co přinese Dublin IV?

Petr Ježek je po Pavlu Teličkovi v pořadí druhým europoslancem, který opouští europoslanecký klub hnutí ANO. „Je pravda, že se nám delegace tady zmenšuje,“ připouští europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová, která ale podobný krok nezvažuje.

„Byla jsem zvolena na základě nějakého programu, který tady naplňuji,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou s tím, že nevidí důvod, proč by spolupráci s hnutí ANO měla ukončit.

Od začátku také říkala, že jejím kandidátem na prezidenta není Miloš Zeman, což také řekla osobně Andreji Babišovi. „Vzal to na vědomí, stejně tak já jsem vzala na vědomí rozhodnutí hnutí, o tom je ve finále demokracie,“ dodává.

Dublin IV přináší zlepšení

Během prezidentské debaty na televizi Prima padlo také téma takzvaného Dublinu IV, tedy návrhu Evropské komise, který obsahuje pasáž navrhující pro mimořádné případy zavedení povinných uprchlických kvót.

„Dali jsme tomu takovou rychlou zkratku, že Dublin IV rovná se kvóty, ale jinak přináší celou řadu zlepšení současného stavu, která jsou i v zájmu České republiky,“ vysvětluje.


Musíme přijmout nové opatření k tomu, abychom lépe chránili vnější hranici. Dita Charanzová

Kvóty samy o sobě migrační krizi podle ní nevyřeší, pouze dva členské státy plní povinné kvóty, takže systém je celkově nefunkční. „Našim zájmem v těchto jednání, které probíhají o Dublinu IV, je zabránit tomu, aby tento mechanismus do budoucna existoval,“ upozorňuje s tím, že zlepšit se musí naopak azylový systém.

Na stole je celá řada návrhů, Česká republika by měla dát spíše soubor opatření, kterými se bude snažit přispět migraci pod kontrolu. „Je tady šance k tomu, abychom přesvědčili naše partnery o tom, že tento systém páchá více škody než užitku,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio