Kvalitu vzduchu ve školách testuje pilotní projekt

4. duben 2019 16:08

Plzeň začne měřit kvalitu vzduchu na 25. základní škole ve Chválenické ulici. Do všech tříd nainstaluje speciální čidla na měření oxidu uhličitého.

„Je tady jako ve vopičárně, otevřete si laskavě okno.“ Tuhle větu slyšela ve škole většina z nás. Nedýchatelný vzduch může skutečně ovlivnit řadu věcí, třeba určitou psychickou pohodu nebo schopnost soustředit se. V krajním případě může žák nebo učitel zkolabovat. Právě proto začne město Plzeň vzduch ve třídách kontrolovat. Pilotní projekt zatím bude probíhat na 25. základní škole v Plzni na Slovanech. 

Plzeň začne měřit kvalitu vzduchu na 25. základní škole ve Chválenické ulici. Do všech tříd nainstaluje speciální čidla na měření oxidu uhličitého

„Zhruba za osm minut, pokud se nevětrá, je koncentrace COv červených číslech,“ popsala Lucie Kantorová. Právě ji napadlo množství oxidu uhličitého ve třídách měřit. Kdysi trpěla po hodinách tělocviku migrénami a právě vydýchaný vzduch mohl být spouštěčem těchto potíží. „25. základní škola je jedna z největších škol v Plzni, je to tedy ideální způsob, jak vzduch otestovat,“ objasnila výběr Kantorová, která je nyní plzeňská radní pro oblast školství za ANO.

Do všech tříd 25. základní školy se postupně nainstalují čidla, měřící množství CO2. Budou umístěná poblíž katedry tak, aby na ně viděl učitel. Veškerá data bude možné zobrazit i díky speciální aplikaci a k dispozici je bude mít i správce budovy. Čidla budou nejen ve třídách, ale podle Lucie Kantorová i v dalších místnostech, kde se vyskytuje větší množství lidí. „Jsem zvědavá, jak měření dopadne v tělocvičnách a aulách, kde se konají různé koncerty a setkání a kde je opravdu velká koncentrace lidí a nestíhá se větrat,“ řekla.

Měření CO2 na 25. základní škole v Plzni začne pravděpodobně v průběhu května. Průběžně bude data shromažďovat a také vyhodnocovat Správa informačních technologií. K následné analýze budou přizváni další odborníci včetně lékařů.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio