Kvalitu vody v přírodě zlepšíte i vhodným výběrem pracího prášku

22. březen 2017
Dobré odpoledne

Na Světový den vody jsme s vedoucí Odboru životního prostředí z magistrátu v Jihlavě Katarinou Ruschkovou mluvili o tom, že voda je stále vzácnější a každý se taky podílíme na jejím znečišťování. Zároveň jsme se pokusili poradit, co udělat proto, abychom vodu znečišťovali co nejméně.

„Stává se, že lidé přicházejí s tím, že ztrácí vodu ze studny a taky můžeme pozorovat pokles hladiny na některých vodních nádržích,“ říká. Největší problém je v tom, že se nám nedaří vodu udržet v krajině. Po dešti nebo bouřkách rychle odteče, a pokud je déšť intenzivní, voda s sebou odnáší i hodnotnou půdu.

Nejvíce vody spotřebujeme většinou ve vaně

„Nejvíc vody padne na běžné činnosti jako je koupání ve vaně, mytí nádobí pod tekoucí vodou z kohoutku, případně čištění zubů, když vodu nezastavíme. To se dá eliminovat tím, že místo koupání se budeme sprchovat, kde je spotřeba vody až třetinová. Místo 100 až 150 litrů do vany to je 30 až 50 litrů na sprchu,“ říká host.

Olej do odpadu nepatří

„Je to velký problém, protože tuky a olej jsou lehčí. A to si nedovedete představit, co se stane, když všichni na Štědrý večer dosmaží kapra a všichni to naráz vylijí, tak to udělá špunt, se kterým si centrální čistírna poradí jen velmi těžko,“ říká Katarina Ruschková. Olej ze smažení bychom správně měli ukládat do nádoby a pak odnést do sběrného dvora.

Funkci čističek odpadních vod snižují i čisticí prostředky

Jedná se především o nejrůznější dezinfekční a čisticí prostředky, které likvidují bakterie. Opět se koncentrují v čističce odpadních vod a tam hubí bakterie, které slouží k čištění vody. Dále vybírejte saponáty a prací prostředky, které mají nízký obsah dusíku a fosforu. „Právě tyto látky pak v létě způsobují, že máme rybníky plné sinic, které nejsou vhodné ke koupání,“ doplňuje host.

Spustit audio