Kvalita pohonných hmot v Česku se podle ČOI zlepšuje

21. červenec 2015

Tankování je pro řidiče bezpečnější než loni - kontrolám České obchodní inspekce nevyhověl jen zlomek odebraných vzorků. Nejvíc prohřešků odhalila inspekce u motorové nafty.

Benzin je podle výsledků kontrol bezpečnější než nafta. Celkem inspektoři v prvním pololetí odebrali přes 1300 vzorků paliv po celé republice a u benzinu odhalili jen dva vzorky, které nevyhověly normám. U nafty byl počet šestkrát vyšší.

Úplně bez závad byl jen stlačený zemního plyn. Výrazné zhoršení kvality naopak prokázaly kontroly u etanolu nebo biopaliva FAME.

Ke zlepšení kvality pohonných hmot pomohly časté kontroly inspekce, ale také vysoké pokuty. Jen letos majitelům nejakostních pohonných hmot obchodní inspekce uložila pravomocně 30 pokut za skoro 7 milionů korun. Třinácti benzinkám dokonce zakázala prodej paliva.

„V jednom konkrétním případě například ČOI letos v únoru zjistila rekordní množství vody v naftě, na čerpací stanici v ulici V korytech v Praze. Bylo to na podnět spotřebitele, který po natankování ujel sotva pár stovek metrů. Už při odběru bylo jasné, že nafta s vodou spíš tvoří jakousi emulzi. ČOI pak zjistila, že do nádrže s naftou protékala voda z myčky,“ popsal mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Česká obchodní inspekce pravidelně zveřejňuje seznam pokutovaných čerpacích stanic na svých webových stránkách. Jen letos už na něm přibylo 30 pump. Řidičům takové informace mohou ušetřit až 20 tisíc korun za opravu motoru, který může nekvalitní nebo ředěné palivo poškodit.

autor: bkl
Spustit audio