Kůže si pamatuje všechny naše hříchy, varuje Monika Arenbergerová

16. červenec 2013

Krásné počasí a sluníčko láká k opalování na pláži nebo k pobytu venku vůbec. Jak bychom se měli chránit proti slunečnímu záření? I na to se ptal moderátor Jan Pokorný dermatoložky Moniky Arenbergerové v úterý mezi 10. a 11. hodinou.

„Do 11 hodin ještě můžete ležet na sluníčku,“ uklidňuje Monika Arenbergerová posluchače s tím, že je nutné se chránit. V českých podmínkách podle ní stačí krém s ochranným faktorem 20.

„U dětí je dobré dodržovat 3K – klobouk, košile a krém,“ dodává s tím, že v přímořských lokalitách je dobré si vzít příklad z místních. „Ti okolo 11. hodiny odcházejí z pláže,“ připomíná.

Bylo by troufalé si myslet, že lidí s vyšším fototypem se nebezpečí slunečního záření netýká. „Více pigmentu znamená také lepší přirozenou ochranu kůže,“ připouští Monika Arengergerová. Varuje však před dlouhodobými následky. Nádory kůže se totiž podle ní nevyhýbají ani lidem s vyšším fototypem.

„Kůže si pamatuje všechny hříchy, včetně prohřešků z raného dětství. Proto zaměřujeme osvětové kampaně hlavně na rodiče,“ vysvětluje. „Snažíme se působit na učitele mateřských a základních škol. Ochranný krém má být součástí běžného života. Je třeba, aby si děti osvojily běžné návyky,“ domnívá se.

Monika Arenbergerová, dermatoložka

Jak poznáme alergii na slunce? A jak vlastně vybrat správný ochranný krém? Odpovědi Moniky Arenbergerové si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Monikou Arenbergerovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio