Kusy americké historie dlouho ležely v moři. Teď jsou k vidění na výstavě v Brně

4. květen 2018

Raketa Saturn V je pro fanoušky kosmonautiky legendou. Jedná se o nejsilnější a nejvýkonnější raketu, kterou kdy NASA sestrojila. K obloze jich vyslala celkem 13. První dva stupně těchto raket končily po splnění své funkce v moři – a nikdo už nedoufal, že by kdy spatřily světlo světa. Pak se ale miliardář a podnikatel ve vesmírné turistice Jeff Bezos se rozhodl, že je ve vlnách Atlantiku najde…

„Jaké neuvěřitelné dobrodružství! Právě teď míříme zpět na mys Canaveral a završujeme tak tři týdny na moři, kdy jsme pracovali v hloubce téměř tří mil. Našli jsme toho tolik! Viděli jsme úžasný podvodní svět: fantastickou zahradu plastik zkroucených motorů F1, která vypráví příběh o prudkém a plamenném konci těch, kteří byli svědky programu Apollo.“

Těmito řádky začal příspěvek, který 20. března 2013 vyvěsil na své stránky americký miliardář Jeff Bezos, ředitel portálu Amazon.com. A kousek ze sousoší, o kterém psal, je nyní k vidění i na výstavě Cosmos Discovery v Brně.

„Tehdejší výprava úplnou náhodou zjistila, že se jim povedlo vylovit motory rakety Saturn V, která vynesla k Měsíci Apollo 11: tedy první výpravu člověka s přistáním na Měsící,“ říká garant výstavy Pavel Toufar.

Čtěte také

Americký přístup

Motor z rakety Saturn

Saturn V je dodnes největší a nejsilnější raketou, kterou kdy NASA vyrobila. Stupně jejích motorů, které po přistání odpadaly do moře, po dlouhou dobu zůstávaly na dně oceánu. A nikoho ani nenapadlo, že by je někdo mohl kdy vylovit, sama NASA totiž neměla na vylovení dost peněz.

„Záleželo tedy na soukromé aktivitě. S tou přišel právě Jeff Bezos,“ připomíná Pavel Toufar. „Právě tohle se mi na americkém přístupu líbí. Měl peníze, a proto se je pokusil investovat nejen do podnikání, ale i pro záchranu něčeho, co je určitým symbolem Ameriky,“ dodává.

Nejedná se však o jediný Bezosův vesmírný projekt. Jeho soukromá společnost Blue Origin vyvíjí komerční kosmické lodě schopné vynést lidi na kosmickou dráhu.

autoři: als , Martina Pouchlá
Spustit audio