Kushil Gunasekera pomáhá znevýhodněným vesničanům na Srí Lance. Dotýkalo se mě, že se nemohou rozvíjet, říká

Neučte děti, jak být bohatí. Učte je, jak být šťastní. Až vyrostou, budou znát hodnotu věcí. Ne jejich cenu. Tak zní jeden ze sloganů, které visí na stěnách sídla dobročinné Nadace dobra v Kolombu na Srí Lance. Organizace založená před dvaceti lety podnikatelem a filantropem Kushilem Gunasekerou má dnes ne ostrově několik středisek, ve kterých pomáhá hlavně obyvatelům srílanského venkova ve vzdělávání a hledání zaměstnání.

Saman Kumara ve školce Nadace dobra v Seenigamě

Na dvoře školky jsou nejen hračky jako kolotoč, skluzavky, prolézačky a houpačky. Jsou tu také výchovné panely, stěny pomalované různými výjevy. U vstupu na školní dvůr je svatostánek s Buddhou, na druhé straně zase výjev z Bible o arše Noemově.

Bez třídních rozdílů

Do téhle školky v areálu Nadace Dobra v Seenigamě letos chodilo šedesát dětí ve věku čtyři až šest let z dvaadvaceti vesnic. Už takto malé děti nosí školní uniformy, aby nebyly vidět sociální rozdíly,“ vysvětluje ředitel nadace v Seenigamě Saman Kumara.

Roční náklady na jedno dítě jsou podle něj 290 amerických dolarů, tedy asi šest a půl tisíce korun. Rodiče chudých vesnických dětí ale náklady na platy učitelů, školní brašny, pastelky, uniformu, boty a učební pomůcky platit nemusí.

Každý rok také nadace rozdává nové brašny, učebnice, sešity a uniformy školákům z vesnických rodin. Na leden, kdy na Srí Lance začíná školní rok, připravuje tři a půl tisíce startovních balíčků pro žáky základních škol.

Příležitosti nejen pro děti

Jednou z hlavních činností Nadace dobra jsou ale podle Samana Kumary také praktické kurzy pro dospělé. Třeba šití, nebo počítačové gramotnosti. Letos se kurzů účastnily skoro tři tisíce studentů.

Kriketové hřiště ve sportovním areálu Nadace dobra

Slečna Namal Ishari vede tým šestnáct dívek a žen, které zpracovávají účetnictví a administrativu pro jeden z největších obchodních řetězců na Srí Lance John Keells. Kancelář účetní firmy je přímo v kampusu Nadace dobra. S počítači se její zaměstnanci naučili pracovat ve zdejších kurzech.

Určitě to všem pomohlo, protože někteří nikdy počítač nepoužívali. Tady s ním pracovali poprvé. Kurzy Nadace dobra byly skvělou příležitostí pro mladé lidi. Ti, co ho absolvovali, pak často získali práci v naší firmě,“ popisuje.

Na troskách tsunami

Asi půl kilometru od kampusu nadace v Seenigamě je sportovní areál pro děti i dospělé vybudovaný z darů sponzorů potom, co Srí Lanku zpustošila na Vánoce roku 2004 tsunami. Je tu běžecká dráha, plavecký bazén, který zafinancoval kanadský zpěvák Brian Adams, a také hřiště na kriket, národní sport na Srí Lance.

Bazén, který vznikl díky podpoře zpěváka Briana Adamse

Nadaci Dobra založil v roce 1999 podnikatel Kushil Gunasekera. Pochází z vesnice, ale díky rodičům mohl studovat na dobrých školách ve městě. Zbohatl na obchodování s cukrem. Viděl ale, že na vesnici, odkud pocházel, žijí chytré a talentované děti. Chudoba jim ale nedovolila vyniknout. Dal si za cíl, že se postará alespoň o děti ve své rodné vesnici. Možná v několika okolních.

Dotýkalo se mě to, když jsem viděl, že ti lidé nemají dost možností se rozvíjet. Tak jsem se snažil dělat, co jsem mohl, abych to změnil. Fungovalo to a připojovali se další laskaví lidé. To dokazuje, že dobro a laskavost jsou investice, které se vždycky vyplatí,“ myslí si.

Dnes pomáhá Nadace dobra Kushila Gunasekery dětem i dospělým ve více než čtyřech stovkách vesnic po celé Srí Lance.

Kushil Gunasekera podporuje děti znevýhodněné chudobou

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související