Kurz negativního myšlení ve Švandově divadle

27. duben 2010
Zprávy

Úspěšný norský celovečerní snímek Barda Breiena Kurz negativního myšlení z roku 2006 vypráví svérázným způsobem příběh handicapovaných lidí. Skandinávské psychologické drama o partě handicapovaných lidí můžete vidět v divadelní podobě i ve Švandově divadle.

Premiéra se chystá na dnešní večer.

„Převod tohoto filmu na jeviště byl mnohem komplikovanější než třeba v případě snímku Kdo je tady ředitel. Breien má dejme tomu 16 stran textu. A to je všechno. Dalších 16 stran jsou scénické poznámky. A to je to, co to vidíte v hodině a 40 minutách,“ poodhalil režisér a ředitel divadla Daniel Hrbek.

„Tvar, který vznikl, není typický divadelní tvar. Je to trochu něco jiného, protože je tam hodně scén, které jsou čistě obrazové a nahrazují třeba jízdu kamery,“ říká režisér.

Hlavní roli vozíčkáře Geirra ztvárnil Michal Dlouhý:

„Co se týče technických věcí, např. pohybu na vozíku, to jsem docela zvládl. Ale samozřejmě to je pro herce na jednu scénu, pro vozíčkáře to je kolem celý svět, takže to je úplně jiné, tam jsem si nesáhl. Ale bylo zajímavé konzultovat s Honzou (Potměšilem - pozn. red.) věci, co se odehrávají ve vztahu poté, kdy dojde k takovému úrazu. To bylo asi to nejpřínosnější a nejzajímavější a nejtěžší.“

Více o ději hry, která je spojením sarkastické černé komedie a psychologického dramatu, dramaturgyně hry Martina Kinská:

autoři: zuf , kk
Spustit audio