Kuřáci si v restauracích nejspíš už brzy nezapálí, na vládu míří příslušný zákon

27. březen 2015

V Česku by mohly být všechny restaurace nekuřácké. Návrh takzvaného protikuřáckého zákona míří z ministerstva zdravotnictví na vládu. Informoval o tom šéf resortu Svatopluk Němeček z ČSSD. Podle zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek by také na nápojových lístcích měl zůstat jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.

„Důvodem je nejenom ochrana návštěvníků-nekuřáků v těchto prostorách, ale i zaměstnanců, kteří nemají možnost se rozhodnout, jestli budou v kuřáckém, nebo nekuřáckém prostředí,“ řekl Němeček.

Podle Evy Králíkové z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se zavedení protikuřáckého zákona pozitivně promítne do zdraví občanů už za několik dní a také ušetří peníze ze zdravotního pojištění.

„Například přestaneme platit asi půl miliardy ročně za zbytečné infarkty, které nemusí být, když jde kuřák za dveře. A zvýší se obrat pohostinského průmyslu jako všude na světě, ale je pravda, že by klesl prodej cigaret,“ uvedla.

Cigarety, včetně elektronických, by měly kromě restaurací zmizet i z koncertů nebo tanečních zábav. Ministerstvo chce také umožnit obcím, aby mohly zakázat kouření v místech, kde se pro to samy rozhodnou. Nejde třeba o předzahrádky restaurací, ale hlavně o okolí škol a sportovišť.

Pokuta bude hrozit kuřákům i provozovatelům

„V tomto jsme hodně zaostali za zbytkem civilizované Evropy. V okamžiku, kdy toto opatření bude schváleno, pouze se dostaneme do hlavního proudu evropských zemí. V ochraně před kouřením jsou mnohem dále,“ upozornil ministr zdravotnictví.

Za porušení zákazu kouření ve veřejných prostorách by kuřákům podle návrhu zákona měla hrozit pokuta 5000 korun, provozovatelům až 50 tisíc. Pokud se třeba v baru objeví opilé dítě, provozovatel bude muset na dva dny zavřít.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Protikuřácký zákon se nelíbí Asociaci hotelů a restaurací. „Celkem 60 procent restaurací už nekuřáckých v současné době je tam, kde se podávají pokrmy, ale jsme přesvědčeni, že to bude konec českého pohostinství hlavně na venkově,“ myslí si prezident asociace Václav Stárek.

Předseda představenstva Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR Zdeněk Blinka míní, že stát by se měl namísto represe víc zaměřit na prevenci kouření.

„Já jsem samozřejmě pro to, aby se nekouřilo, a myslím si, že většina normálních lidí je pro to také. Ale jde o tu rychlost a o ten postup, protože většinou se na takových záležitostech jako kouření v restauracích a potírání alkoholu u mladistvých dělají politického body bez toho, aby se rozumně dívalo na efekt, který to má,“ podotkl Blinka.

Podle ministra nejsou pokuty likvidační

Lidem většinou ale plán ministerstva zdravotnictví úplně zakázat kouření v restauracích nevadí. Jak kuřáci, tak nekuřáci se shodují, že jim není příjemné, když je jim oblečení cítit kouřem.

Co se týká prevence, ministr Němeček řekl, že chce zákonem založit fond na podporu projektů souvisejících s prevencí před užíváním návykových látek. Příjmem fondu by mělo být jedno procento výnosu ze spotřební daně z tabáku.

„Z hlediska prevence je tady určitě co dohánět. Ale to nám nedovoluje říct, že budeme rezignovat na ochranu zdraví nekuřáků, a jsem přesvědčen, že ani ty represe nejsou nějak drakonické nebo likvidační,“ zdůraznil Němeček. Je přitom přesvědčen o tom, že hlavní cíle zákona získají dostatečnou podporu i v parlamentu. Pokud bude schválen, měl by platit od příštího roku.

autoři: lej , sib , rok
Spustit audio