Kuřáci si od května v restauracích nezapálí. Sněmovna schválila úplný zákaz kouření

9. prosinec 2016

Všechny restaurace v České republice by měly být nekuřácké. Poslanci na druhý pokus schválili vládní návrh protikuřáckého zákona. Hospody nebudou smět zřizovat ani oddělené kuřárny. Tabákový kouř by měl úplně zmizet také z barů, vináren nebo kaváren od konce května.

Pro nový zákon hlasovalo 118 ze 163 přítomných poslanců. Proti bylo 23 členů dolní komory.



- Česko se od konce května zařadí k 18 zemím Evropy, kde platí úplný zákaz kouření.
-Zrušeny budou i stavebně oddělené kuřárny.
-Kouření na restauračních zahrádkách nebude regulováno.
-V pohostinstvích budou moci lidé používat jen vodní dýmky, které jsou populární hlavně v čajovnách, a elektronické cigarety.
-Pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické.

Takzvaný protikuřácký zákon předpokládá další restrikce pro kuřáky. Kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám odebere možnost zřizovat kuřárny. Místa ke kouření nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení.

Zákaz kouření klasických cigaret norma rozšíří na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde budou moci být kuřácké koutky. Kuřárny nadále budou moci být v nákupních centrech a na letištích.

U elektronických cigaret nebude vedle restaurací platit zákaz z míst vyjmenovaných v zákoně jen v zoologických zahradách. Kuřáci z nich tedy nebudou moci inhalovat třeba v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích.

Sobotka zákon vítá

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil schválení protikuřáckého zákona v Poslanecké sněmovně za vítězství ochrany zdraví lidí nad komerčními zájmy. Novinářům dnes řekl, že vláda dala najevo, že to myslí vážně se svou snahou zařadit Česko mezi civilizované státy, které chrání zdraví vlastních občanů. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) očekává bouřlivou debatu i v Senátu, ale doufá, že také tam převáží "rozumný zdravý názor".

Sobotka doufá, že předpis projde i Senátem. Je podle něj důležité udržet tvar předpisu, aby začal platit v příštím roce. "Vyslali jsme signál, že to vláda myslí vážně se snahou zařadit ČR mezi civilizované státy, které chrání zdraví vlastních občanů, ale jsou schopny kvůli tomu potlačit i jiné zájmy, třeba komerční," uvedl.

Čtěte také

Veřejné zdraví na prvním místě

Ministr zdravotnictví Miroslav Ludvík (ČSSD) vládní návrh protikuřáckého zákona ve sněmovně hájil.

„Prioritní je zvýšení ochrany veřejného zdraví, zejména pokud jde o děti a mladistvé,“ tvrdí Ludvík.

Ministr ale podpořil jeden poslanecký návrh, který by hospodám ulevil. Nemusely by nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než alkohol. S vládním návrhem nesouhlasí například opoziční ODS.

„Je to další regulace státu, který za nás chce rozhodovat úplně o všem,“ myslí si poslanec a lékař Bohuslav Svoboda (ODS).

Proti jsou i někteří poslanci KSČM. Sněmovna první pokus vlády zakázat kouření v restauracích neschválila v květnu. Zdravotnický výbor doporučil, aby se přestalo kouřit až od konce května příštího roku namísto původně plánované platnosti zákazu už od letošního Silvestra.

Restauratéři vyzvali Senát, aby protikuřácký zákon vrátil

Asociace restauratérů považuje zákaz kouření v restauracích spíše za politický akt některých stran, protože trh se postupně reguluje sám. Opatření bude zvláště u venkovských hospod znamenat další likvidaci drobných živnostníků.

 

Mohlo by vás také zajímat

Cigarety už jen s obrázkovým varováním. Trafikanti nestihli doprodat zásoby Cigarety už jen s obrázkovým varováním. Trafikanti nestihli doprodat zásoby

Od čtvrtka už kuřáci v trafikách koupí jenom tabákové výrobky s novým typem varování. Tím jsou odstrašující obrázky, které například...

 
Data: v Česku se zdvojnásobil počet císařských řezů. Může za to stáří rodiček, nebo přístup lékařů? Data: v Česku se zdvojnásobil počet císařských řezů. Může za to stáří rodiček, nebo přístup lékařů?

Porodů císařským řezem od počátku nového tisíciletí přibývá. Jejich počet se od roku 2000 v Česku více než zdvojnásobil, vyplývá to...

 
Kouřit na balkoně a z okna v noci nesmíte, rozhodl rakouský Nejvyšší soud Kouřit na balkoně a z okna v noci nesmíte, rozhodl rakouský Nejvyšší soud

Vadí vám kouř, který vám do bytu proniká od sousedů? Pak jste na tom podobně jako univerzitní profesor z Vídně, jehož obtěžoval soused...

 
Společnost Philip Morris sponzorovala téměř všechny německé strany, rozdala přes půl milionu eur Společnost Philip Morris sponzorovala téměř všechny německé strany, rozdala přes půl milionu eur

Takřka všechny německé parlamentní strany roky přijímaly štědré sponzorské dary od americké tabákové společnosti Philip Morris. Ve...

 
Datová analýza: Zeman je prezidentem voličů ČSSD, KSČM a ANO. Vadí TOP 09 a Pirátům Datová analýza: Zeman je prezidentem voličů ČSSD, KSČM a ANO. Vadí TOP 09 a Pirátům

Detailní analýza průzkumů veřejného mínění ukazuje, kdo jsou prezidentovi věrní. U Zemana jsou to voliči levice, Klausovi věřili vedle ODS také zelení.

 
 
autor: lej | zdroj: ČTK
Spustit audio