Kuřáci mají právo na svůj návyk, ale nemají právo nutit ho nekuřákům, zdůrazňuje Svatopluk Němeček

Poslanci jednají o takzvaném protikuřáckém zákonu, který je podle ministra zdravotnictví z ČSSD Svatopluka Němečka napsán v souladu s evropskými principy. Nejde však spíš o normu, která nepřípustně zasahuje do osobních svobod a svobody podnikání, jak upozorňují někteří její kritici?

„Kuřáci mají právo na svůj návyk, ale nemají právo nutit ho nekuřákům,“ obhajuje protikuřácký zákon Svatopluk Němeček s tím, že jde spíš o zákon na ochranu nekuřáků. Norma je dle jeho slov napsána v souladu s evropskými principy. I z tohoto důvodu se snaží vysvětlit poslancům, že pozměňovací návrhy jsou kontraproduktivní a mohly by celý zákon „invalidizovat“.

„Umírají nám tu nekuřáci, a to proto, že jsou vystaveni cigaretovému dýmu,“ zdůrazňuje Svatopluk Němeček v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Jedinou výjimku, ke které by byl ochoten přistoupit, je používání elektronických cigaret spočívajících v inhalaci par. „Umím si představit, že v tomto případě může být regulace mírnější,“ uznává. K jiné změně zákona však podle svých slov nakloněn není.

Čtěte také

Navýší se platy zdravotníků o více než 5 %? Bude ministerstvo nějak reagovat na povzdechy malých lékárníků na trh, který čím dál víc ovládají řetězce? A proč je důležitější zajistit dostupnost lékárenské péče na území celého Česka? I to jste mohli slyšet v rozhovoru Dvaceti minut Radiožurnálu po 17. hodině.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio