Kultura v době koronaviru: Divadlo se hraje v karanténě i pod rouškou, Mňága a Žďorp koncertuje ve zkušebně

11. duben 2020

Dnes je to měsíc, co se na českých jevištích hrálo divadlo před plným hledištěm naposledy, mnohé soubory se tomu přizpůsobily, a pořádají projekty – jako například vinohradská scéna s názvem Hrajeme v karanténě nebo Národní divadlo moravskoslezské s názvem Divadlo pod rouškou.

Stále populární kapela původem z Valašského Meziříčí Mňága a Žďorp pořádá koncerty ze své zkušebny. Tentokrát s deskou Ryzí zlato, kterou vydala už před 15 lety. Písně s názvem Psi pana Pavlova, I cesta může být cíl zazní na Bílou sobotu ještě jednou – a to v rámci večerního pořadu Radiožurnálu Koncert pro jiné myšlenky, který uvádí Lucie Výborná.

Záznam opery Bedřicha Smetany Tajemství, kterou pro Národní divadlo moravskoslezské před třemi lety inscenoval režisér Tomáš Studený, najdete v sobotu v 18.30 na kanálu YouTube.

Přenos trvá pouze v reálném čase dané inscenace (to kvůli autorským právům). Předposlední dokončené opery tehdy už těžce nemocného Bedřicha Smetany Tajemství považují muzikologové za  jeho nejlepší operní kompozici! Ostatně o tom bude mluvit hudební ředitel Národního divadla moravskoslezského Jakub Klecker ve speciálně předtočeném připraveném úvodu.

A v karanténě hraje i Divadlo na Vinohradech – tedy pouze na svých webových stránkách. V sobotu ve 20.00 hodin a také v neděli od 10.00 a od 14.00 hodin se můžete podívat na záznam úspěšné inscenace Kdokoli, kterou před pěti lety spoluvytvořil také Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s Divadlem na Vinohradech a Body Voice Bandem.

autor: ela
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.