Kultura sbližuje, věří v česko-bavorském pohraničním centru. Co mají Češi a Bavoři společného?

V Bavorsku těsně u českých hranic stojí v malé obci Schönsee zrekonstruovaná budova někdejšího pivovaru. Už třináct let v něm sídlí kulturní Centrum Bavaria Bohemia, které usiluje o to, aby se lidé na obou stranách hranice více poznali a také aby si lépe rozuměli. Jak se jim to daří, zjišťoval zpravodaj v Německu Pavel Polák.

20 let od Česko-německé deklarace: Lidé z šumavského pohraničí si sbližování představovali jinak

Šumava

Před 20 lety se schylovalo k podpisu Česko-německé deklarace. Nebyl to dlouhý text, ale obsahoval důležité řádky, o kterých se oba státy složitě dohadovaly. Německo se v deklaraci omluvilo za válečná příkoří, Česko zase za poválečné vyhnání Němců. Deklarace počítala i s tím, že jednou padnou česko-německé hraniční bariéry. Po 20 letech ale lidé na Šumavě přiznávají, že si to kdysi představovali ještě trochu jinak.

„Kultura je základní kámen pro jakoukoliv jinou spolupráci, protože vytváří důvěru mezi lidmi,“ myslí si Veronika Hofingerová, která od roku 2018 působí ve funkci ředitelky Bavorsko-českého centra v v malé pohraniční obci Schönsee. V několikapatrové budově se proto pořádají především kulturní akce, výstavy, ale také nejrůznější diskuze.

Překonat izolaci

„Základní koncept vznikl po studené válce, po pádu železné opony. Tady v pohraničí – jsme čtyři kilometry od hranic – lidé zažili izolaci a rozdělení světa na dvě poloviny. Víc než čtyřicet let tu lidé žili od sebe odloučení a také česko-německé konflikty byly zmrazené ve stavu, jaký nastal po válce,“ vysvětluje ředitelka centra, jak vznikl nápad na jeho založení.

Po pádu železné opony byl prý zájem o ty za hranicí velký. Po desítkách let, kdy lidé žili vedle sebe a vůbec o sobě nevěděli, tu byla zvědavost. „V 90. letech bylo proto spoustu důvodů, proč se sblížit a seznámit se nejen s problematickou stránkou dějin, ale také s tím, co nás v minulosti spojovalo,“ konstatuje Veronika Hofingerová.

Bavorsko-české centrum v Schönsee sídlí ve zrekonstruované budově starého pivovaru. Veronika Hofingerová je jeho ředitelkou od roku 2018.

Máme hodně společného

Počáteční euforii vystřídala běžná každodennost. Bezmála třicet let po sametové revoluci je normální cestovat a setkávat se. Přesto by si ředitelka, která mimochodem umí perfektně česky, přála, aby možnost kdykoliv navštívit a poznávat sousední zemi lidé více využívali.

Rodiče doufají v otevření česko-německé školy v Železné Rudě. Zatím si musí vystačit se školkou

Děti v mateřské školce (ilustrační snímek)

Z Bavorské Rudy je vidět do Čech, oba státy tam mají společné nádraží a hodně si slibovaly od pádu hraničních kontrol. Deset let po vstupu do Schengenu jsou ale někteří zklamaní. Třeba z toho, že Němců k nám jezdí výrazně méně než Čechů opačným směrem. V jedné budově ale pohraničí srostlo opravdu dobře. Je to německá školka v Bavorské Rudě, kam jezdí i české děti.

Proto jsou v Centru Bavaria Bohemia také informace pro turisty z Česka i Bavorska, kteří se chtějí podívat na druhou stranu hranice. Vzájemnému porozumění podle ředitelky Veroniky Hofingerové nic nebrání, Bavoři a Češi si jsou podle ní totiž hodně podobní. Mimo jiné mají prý podobný smysl pro humor. Jak Češi, tak Bavoři, si totiž rádi zašvejkují.

Projděte si mapu nejoblíbenějších zápisníků na webu (zvětšit na celou stránku):

autoři: Pavel Polák , and
Spustit audio

Související