Kultura ONLINE - Na Zelený čtvrtek skákat na trampolíně a poslouchat klavírní koncert Ivo Kahánka

9. duben 2020

Venkovní vystoupení souboru Cirk la Putyka, online koncert Iva Kahánka nebo vítězný oscarový film u vás na gauči. I na dnešek pro vás máme pár kulturních tipů.

Když nemůžou lidé za umělci, musí umělci za lidmi. To je teď nové heslo souboru Cirk la Putyka, který zahajuje sérii venkovních uměleckých aktivit. Tímto mottem cirkusové “company” se ale už od vyhlášení nouzového stavu řídí v podstatě celá kulturní scéna. I dnes můžou fanoušci navštívit online koncerty nebo si z obývacího pokoje udělat biograf.

I když Cirk la Putyka také několikrát vystoupil pomocí livestreamu, rozhodl se tentokrát opustit online prostor a přesunout se do pražských ulic. Jejich pódiem jsou tak nově parkoviště nebo dvorky a hledištěm balkóny nemocnic, domovů pro seniory nebo i obyčejných bytů. Vyvrcholením těchto venkovních aktivit je dnešní projížďka autem s trampolínou a skokany.

Na své si ale dnes přijdou i fanoušci klavírních koncertů, i když ještě pořád v online podobě. Vítěz soutěže Pražského jara z roku 2004 Ivo Kahánek dnes zahraje pro nadaci Život umělce. Koncert bude přenášet například internetová televize mall.tv.

Pro filmové nadšence připravilo Kino Aero další online projekci s názvem Moje kino LIVE. Dnes se promítne letošní oscarový snímek Parazit. 

autor: ela
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.