KULTURA ONLINE: Dokument o divadle Jatka 78, autokino v Divoké Šárce i jazz pod okny

6. květen 2020

Kulturní tipy na středu zvou do autokina v Divoké Šárce, kde diváci z vlastního auta mohou sledovat film Tenkrát v Hollywoodu. Cirk La Putyka přináší premiéru časosběrného dokumentu Na krev, který mimo jiné ukazuje zákulisí souboru. Lidé z projektu Hrajeme do oken se dnes s klasickou hudbou i jazzem zastaví v pražské ulici Estonská a Mall.tv nabídne vysílání na podporu centra Paraple.

Autokino v Divoké Šárce

Sledovat filmy a divadelní inscenace či hudební koncerty v online prostoru má své výhody, ale komu chybí obraz na prostorném bílém plátně a třeba i vůně a zvuky květnového večera zamiřte do nového autokina v Divoké Šárce. Stačí zaparkovat u koupaliště Džbán a mít řidičský průkaz nebo známého s autem.

Kino otevírá ve středu a zahajuje příběhem ze zlaté éry Holywoodu v prosluněném Los Angeles roku 1969 - filmem Tenkrát v Hollywoodu. V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec Leonardo DiCaprio a jeho dlouholetý kaskadér rozhodnou prosadit se u filmu. A jezdí u toho v krásných autech. Vy v tom svém můžete sedět i 7. května a v Divoké Šárce sledovat Bídníky nebo horor Tiché místo.

„Nejsme firma, ale malý tým. Kinematografie je pro nás životní vášní. S myšlenkou autokina jsme si pohrávali dlouhá léta, ale až nečekané uzavření kulturních institucí na jaře 2020 nás přimělo zariskovat a vrhnout se do organizace jedinečného filmového pop-up festivalu. Těšíme se na kolektivní kulturní zážitek, který je podle nás, zvláště v této době, zkrátka nenahraditelný, uvedl za programovou část autokina Martin Mažári.

Na programu Drive – in kina najdete i festivalové filmy prověřené diváky a porotou například z Berlinale, Cannes a Benátek.

Dokument Na krev

Časem prověřený je také soubor Cirk La Putyka, který obvykle hraje v jedné z přízemních budov v prostorách Holešovické tržnice s čísly popisnými 7 a 8 - odtud název místa Jatka 78. Teď tam zamířit zatím lidé nemohou, ale s uměním nejenom principála Rosti Nováka se mohou setkávat ve virtuálním prostoru.

V osm hodin večer uvádí premiéru dokument Na krev. Jde o časosběrný celovečerní snímek režiséra Erika Knoppa o Rosťovi a Vítkovi Novákových. Právě oni tvoří jádro souboru. Jejich pouť režisér Knopp mapuje od doby, kdy otevřeli divadlo Jatka 78.

V podtitulu dokumentu Na krev stojí: „Jejich krev je krev kočovných umělců a jejich posedlost sahá přes slavný rod loutkářů Kopeckých mnoho generací nazpět. Ve svém úsilí se obracejí k sobě samým, ke kořenům, k rodině. Před čím se snažíš utéct, to nakonec vyroste v tobě.“

Snímek zavede diváky nejen do zákulisí Cirku La Putyka, na zkoušky či jeho zahraniční cesty, ale odkrývá i hlavní zdroje neuvěřitelné energie a posedlosti, díky kterým soubor překonává i mimořádně náročné překážky. Více informací na www.laputyka.cz a na Facebooku.

Hrajeme do oken

A ve svém rozhodnutí zpříjemňovat složité časy hudbou pokračují také lidé z projektu Hrajeme do oken. Dnes v šest hodin večer zastaví pod okny v pražské Estonské ulici a muzikanti budou hrát nejen klasickou hudbu, ale také jazz.

Centrum Paraple

O v sedm hodin večer se můžete na Mall.tv. podívat na představení, které podpoří centrum Paraple. Herečky Jana Plodková a Iva Pazderková provedou diváky programem, ve kterém vystoupí na zahradě Centra Paraple mimo jiné soubor Losers Cirque Company.

autor: ela
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.