Kultura a služby jen s očkováním nebo po nemoci, plošné testování zaměstnanců. Nová nařízení vlády proti šíření koronaviru

22. listopad 2021 10:59

Očkování proti koronaviru, nebo prodělání covidu-19 v posledním půl roce. To jsou podmínky, za kterých vás od 22. listopadu pustí do restaurací, do divadla, nebo třeba do sauny. Nová pravidla, která v reakci na prudký nárůst nakažených koronavirem nařídila vláda v demisi, shrnula redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Zajít si do restaurace nebo třeba do divadla můžete od 22. listopadu pouze, pokud máte potvrzení o očkování proti koronaviru, nebo o prodělání covidu-19. Doteď se lidé mohli prokazovat i negativním testem na nemoc covid-19. To už ale nestačí, a to ani v kadeřnictvích, saunách nebo soláriích. Přísnějšími protikoronavirovými opatřeními vláda v demisi reaguje na sílící epidemii covidu-19. Nařízení se týká restaurací a barů, hromadných akcí nad 20 lidí a služeb.

Výjimku mají děti do 18 let, lidé, kteří se nemůžou očkovat ze zdravotních důvodů, a ti, kdo mají alespoň první dávku vakcíny.

Potvrzení o očkování, nebo prodělání covidu-19 je potřeba mít i v ubytovacích zařízeních. Test je možné použít jen ve výjimečných případech; pro ubytování při pracovní cestě, nebo z důvodů nezbytné potřeby péče o jinou osobu.

Kabinet zavedl plošné testování neočkovaných zaměstnanců ve firmách

Testování se bude opakovat jednou za týden; zaměstnavatel musí mít zaměstnance otestované nejpozději do 29. listopadu. Podniky můžou použít antigenní testy, včetně samotestovacích sad. Povinnost testovat neočkované zaměstnance ve firmách se týká také živnostníků.

Testovat se naopak nemusí lidi s dokončeným očkováním, nebo s potvrzením o prodělání nemoci covid-19. Výjimku mají také zaměstnanci, kteří se v práci nesetkávají s žádnými dalšími lidmi.

Zaměstnavatelé podle informací Českého rozhlasu se znovuzavedeným testováním zaměstnanců problém nemají. Některé firmy už to doteď dělaly samy. „Myslím, že to pro naše malé a střední podniky a pro živnostníky nebude problém, protože jsou na to zvyklí. Mají zájem na tom, aby jejich personál byl chráněn, protože vědí, že ochrana personálu znamená také ochranu provozu té firmy,“ řekl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Dobeš.

Podle ministra průmyslu a obchodu z hnutí ANO Karla Havlíčka je testů na trhu dostatek. Distributoři jich mají momentálně na skladě tři miliony; to by mělo stačit na 14 dnů.

Spustit audio

Související