Kultivovaný a vzdělaný, ale i produkt médií. Politici komentují prezidentskou kandidaturu Jiřího Drahoše

29. březen 2017

Do centra české politiky se v úterý večer dostal nečekaně Jablunkov. Právě ve svém rodišti, nejvýchodnějším městě republiky, oznámil Jiří Drahoš svou kandidaturu. Kandidovat chce jako nezávislý.

Podle místopředsedy hnutí ANO Richarda Brabce je Drahoš kultivovaný a seriózní člověk. Předseda hnutí STAN Petr Gazdík zase vidí Drahošovou výhodou v tom, že dokáže lidi spojovat.

Předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že by Drahoš mohl veřejnost oslovit díky svému vzdělání. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru napsal, že Jiří Drahoš je podle něj umělým produktem PR a kandidátem médií.

Kandidaturu oficiálně ohlásili textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer a podnikatel Igor Sládek. Na začátku března ji ve Španělském sálu Pražského hradu potvrdil také současný prezident Miloš Zeman, který při té příležitosti řekl, že politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla.

Hlavní politické strany zatím neoznámily, jestli budou mít vlastního kandidáta, nebo někoho podpoří. Například hnutí ANO chce uspořádat referendum mezi svými členy.

autoři: tch , jaw
Spustit audio