Kuks dostane památkářského Oscara. Je to poprvé, co Grand Prix získal český projekt

1. září 2017

Čeští památkáři dnes převezmou cenu Evropské unie za obnovu barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku. Jde o hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra. Tu dostali letos v květnu ve Finsku, teď si ji převezmou přímo v prostorách Hospitalu. Jak řekla Českému rozhlasu generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, je to poprvé, co památkářskou Grand Prix získal český projekt.

O takzvaného památkářského Oscara se ucházelo 30 projektů, cena je spojená s odměnou deseti tisíc eur.

Obnova barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku získala ve finském Turku hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra. Nejvyšší ocenění dostalo sedm nejlepších evropských památkářských projektů.

Čtěte také

Česká republika měla v klání o cenu Grand Prix dva kandidáty. Kromě Kuksu to byl také vzdělávací projekt Národního památkového ústavu Památky nás baví.

„Je to obrovský úspěch české památkové péče a všech, kteří se jí věnují," raduje se Naděžda Goryczková. Zástupci Evropské komise a sdružení Europa Nostra vybrali laureíty ceny z více než dvou stovek zaslaných projektů.

Po opravách za téměř půl miliardy se otevírá barokní hospital Kuks na Trutnovsku

Podle Goryczkové porota ocenila, že obnova Kuksu nebyla pojata pouze jako obnova stavby, ale celého komplexu.

„Obnova hospitálu Kuks, jako nedílná součást projektu ochrany budov a krajiny, je těch nejvyšších kvalit. Její víceoborový a mezioborový přístup považujeme za chvályhodný a měl by sloužit jako přesvědčivý příklad pro jiné projekty obnov v Evropě," uvedla ve svém odůvodnění porota.

Ocenění Europa Nostra vzniklo před 15 lety a udílí se za mimořádný přínos v kategoriích památková péče, ve které uspěla obnova Kuksu, za výzkum, mimořádný přínos při péči o kulturní dědictví a v oblasti vzdělávání a osvěty, kde porotce zaujal projekt Památky nás baví. Ocenění se označuje za obdobu filmových Oscarů v oblasti památkové péče.

Oprava Kuksu za 440 milionů

Hlavním turistickým magnetem Kuksu je prohlídkový okruh, prezentující historii rodu Šporků a fungování hospitálu od jeho výstavby až do současnosti.

Rozsáhlá oprava kukského hospitalu stála téměř 440 milionů korun, obnovené byly vnitřní i vnější prostory, do podoby z počátku 18. století bylo navrácené nádvoří a obnovou prošla i bylinková zahrada za hospitalem. Oprava se týkala také bývalého hospodářského křídla, kde vzniklo výchovně-vzdělávací centrum.

Logo

Hospital dal na počátku 18. století vystavět František Antonín Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Barokní areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

Rekordní turistická sezóna v Královéhradeckém kraji

Návštěvnost turistických cílů a hotelů v Královéhradeckém kraji byla v létě mírně vyšší či na úrovni loňského léta, které bylo z pohledu návštěvnosti rekordní v historii kraje. Letošní letní sezonu si pochvalují podnikatelé v turistickém ruchu na horách, správci památek i dvorská zoo. Nejznámější turistické atrakce zažily v některých dnech dopravní kolaps, například v polovině srpna se to týkalo skalních měst v Adršpachu a v Teplicích nad Metují.

Barokní hospital Kuks na Trutnovsku v červenci vykázal nejvyšší návštěvnost od svého otevření po nákladné opravě v roce 2015. "I v srpnu chodí hodně lidí, takže bychom mohli za celý rok opět překročit hranici 100.000 návštěvníků," říká kastelán hospitalu Libor Švec. Pozitivní je podle něj trend, že se lidé na Kuks vracejí. Hlavním lákadlem je pro ně bylinková zahrada.

autor: ela | zdroj: ČTK
Spustit audio