Kúdelovo odvolání? U Mezinárodního sportovního tribunálu by mohla být šance větší, míní funkcionář Fousek

Ani dva dny nepřežil projekt nové evropské fotbalové superligy, kterou chtěly vytvořit bohaté kluby z Anglie, Španělska a Itálie. Od projektu většina zakládajících klubu odstoupila. Jaké dopady bude mít krach superligy na evropský fotbal? A co vypovídá trest pro slávistického obránce Ondřeje Kúdelu o postavení českého fotbalu v Evropě? Tomáš Pancíř se ptal dlouholetého fotbalového funkcionáře a kandidáta na předsedu Fotbalové asociace Petra Fouska.

Vy jste projekt evropské superligy nazval velmi nebezpečným. Mají čeští fanoušci po jeho krachu důvod k oslavám?

Nejenom čeští fanoušci, ale zejména fanoušci v těch zemích, odkud se rekrutovaly kluby, které ustavily tento pokus o superligu. Je to projekt, který se tady diskutuje od 90. let, akorát měl pokaždé jinou podobu.

Čtěte také

V čem je projekt podle vás nebezpečný?

Někdo se pokouší vytvořit strukturu mimo pevné rámce FIFA a UEFA a národních fotbalových svazů a lig. To je něco, co se ve fotbale nepřipouští, netoleruje a myslím, že do budoucna je potřeba udělat vše pro to, aby se to nikdy nepřipustilo. Známe samozřejmě soutěže z jiných sportů, které jsou uzavřené. A to je ten druhý rizikový faktor – že se z té soutěže nesestupuje. Někdo v tom vidí přínos, myslím, že to spíše náleží do americké kultury. Evropané by měli respektovat princip sportovního soutěžení, to znamená, že sestup v soutěžích musí vždy existovat.

Právní zástupci Ondřeje Kúdely oznámili, že se hráč odvolá proti trestu, který mu dala disciplinární komise UEFA. Je dobře, že se odvolal?

Dívám se na to z pohledu lidské stránky, to znamená Kúdely jako hráče, který je v reprezentaci, je to věc, která se dotýká Slavie, dotýká se reprezentace. Je určitě v zájmu samotného hráče a svým způsobem povinností jeho právních zástupců se o odvolání pokusit.

Je podle vás reálné, že odvolání bude úspěšné?

To je druhá stránka věci, protože teď přecházíme od emocí a lidského pohledu, který by se neměl míchat s tím faktickým, a to je naděje na odvolání. Domnívám se, stejně jako někteří odborníci na sportovní právo, že po odvolání k odvolací komisi UEFA je tady ještě poslední instance u Mezinárodního sportovního tribunálu v Lausanne, a tam by mohla být šance větší.

Aktuálně jste jedním ze tří kandidátů na post předsedy Fotbalové asociace. Těmi dalšími jsou Karel Poborský a Vladimír Šmicer. Snižuje kandidatura Vladimíra Šmicera vaše naděje?

Takhle bych to neviděl, počet kandidátů nerozhoduje o nadějích. Každý má nějaký program a každý usiluje o přízeň voličů. Určitě budou příležitosti, kde se jednotliví kandidáti mohou střetnout. Já se soustředím na svou kandidaturu, protože fotbal by měl řídit profesionální funkcionář. S Vláďou Šmicerem máme bližšího společného jmenovatele v tom, že chceme usilovat o reformy v českém fotbale.

Jak se na českém fotbalu projeví to, že kvůli koronaviru nemohou trénovat děti a mládež? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související