Krystyna Wanatowiczová: Do Miloše Havla se zamilovala i Josephine Bakerová

10. duben 2013

Bez Miloše Havla by nevznikly filmové ateliéry na Barrandově a ani známé snímky jako Kristián nebo Dívka v modrém. Životem filmového magnáta se zabývala novinářka Krystyna Wanatowiczová, která o něm napsala také knihu.

„Kromě jediné diplomové práce jsem o Miloši Havlovi nenašla žádnou publikaci. Překvapilo mě to,“ vysvětluje Krystyna Wanatowiczová, kterou nejednoznačná osobnost Miloše Havla zaujala.

Miloš Havel byl prý obratný diplomat, který během války pomohl mnoha lidem. Krystyna Wanatowiczová ho však odmítá označit za spasitele českého filmu. „Nebyl kolaborant, ale ani zachránce. Sama jsem si ho nazvala osamělým běžcem,“ nastiňuje.

Čtěte také

„Měl dobrou pozici,“ zamýšlí se. Miloš Havel byl součástí zlaté pražské mládeže. „Jenže už ve svých 18 letech se stal ředitelem kina Lucerna,“ připomíná Krystyna Wanatowiczová s tím, že kariéru začal budovat už v mládí. Jeho první filmová společnost, kterou založil ve 20. letech, však zkrachovala. „Situace nebyla úplně růžová,“ říká k tomu.

K produkci se Miloš Havel dostával postupně. „Zpočátku byl filmovým podnikatelem. Později si začal vybírat režiséry i témata snímků,“ popisuje Krystyna Wanatowiczová.

Podle Krystyny Wanatowiczové nebyl Miloš Havel kolaborantem, ale ani spasitelem českého filmu

Víte, že režiséři měli ve 30. letech pouhých sedm dní na natočení filmu? Na jaké úrovni tehdy byly barrandovské ateliéry? A kolik opravdu umělecky hodnotných snímků vzniklo? I to se můžete dozvědět z audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Krystynou Wanatowiczovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio